Kako je korona ubila gripu

Ovo doba godine u neka bolja vremena bilo je obilježeno pojavom gripe. Jedne godine jedan virus, druge godine drugi virus i tako u krug. Na gripu smo bili navikli kao na nešto normalno, neizbježno, a što je najvažnije nismo je se bojali, iako je od nje umiralo više ljudi nego danas od korone.

Sada nigdje ne možete pročitati ništa o pojavi gripe, kao da je nestala ili je iskorijenjena. Nema je! Sve je korona! Korona je ubila gripu!

Već u ljetnim mjesecima liječnici su upozoravali da će na jesen teško razlikovati gripu od korone. No razlike ipak postoje, ali na njih nitko ne obraća pažnju. Evo što o tome piše na stranici https://www.koronavirus.hr/

(R. Tomanić, foto: ilustracija)

Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

Simptomi zaraze koronavirusom slični su simptomima prehlade i gripe. Provjerite kako prepoznati simptome zaraze i ako sumnjate da ste zaraženi, telefonski kontaktirajte svojeg liječnika ili dežurnu epidemiološku službu.

Prema raspoloživim podacima, inkubacija COVID-19 iznosi 2 do 14 dana, s medijanom 5-6 dana. Za sada postoje ograničena saznanja o punom spektru kliničke slike oboljelih, iako su najčešće zabilježeni simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, gubitak mirisa ili okusa, te umor i opća slabost. Teža klinička slika i potreba intenzivnog liječenja češća je u osoba starije životne dobe, kao i u onih osoba koje imaju komorbiditete.

Testiranje na COVID-19 indicirano je kod sljedećih pacijenata:

  1. Pacijenti s akutnom infekcijom dišnog sustava (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma/znakova bolesti: kašalj, povišena tjelesna temperatura, dispneja/nedostatak zraka) ili nagli gubitak mirisa, okusa ili promjena okusa ili radiološki dokaz lezija kompatibilnih s COVID-19
  2. Boravak unazad 14 dana prije početka simptoma u području/državi u kojem ima grupiranja bolesti ili je rasprostranjena transmisija bolesti*;
  3. bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem oboljenja od COVID-19 unutar 14 dana prije početka simptoma;
  4. Bolest zahtijeva hospitalizaciju;
  5. bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupina.

Ako se na temelju kliničke slike ne može isključiti COVID-19, a kapaciteti testiranja to omogućuju, sve pacijente koji se obrate liječnicima sa simptomima/znakovima kompatibilnim s COVID-19 treba testirati na SARS-CoV-2 zbog aktivnog traženja oboljelih.

Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, kontaktirajte svog liječnika ili dežurnog epidemiologa.
Nemojte samostalno odlaziti liječniku ili u bolnicu. Nemojte koristiti sredstva javnog prijevoza.