KAK TAUBEKA DVA, „JEKA“ I „MURAVIZIJA“ !

Facebook generacija pojma nema što je to bila „JEKA“, a u vrijeme emitiranja „MURAVIZIJE“ još nije bila ni rođena. Da bi tim mladim naraštajima donekle objasnili slijed informiranja u našem gradu, odlučili smo da predstavimo dva projekta koji će se duboko urezati u gradsku povijest !

Počinjemo sa „Jekom“ jer je ona nastala 10 godina prije „Muravizije“. „Jeka“ je bio list mjesta Mursko Središće. Pojavio se 1980. godine, a nastao je u režiji omladinske organizacije. Vrhunac slobode jugoslavenskog tiska u to vrijeme bio je zagrebački „Polet“, list koji je otvoreno pisao o svemu, bio zabranjivan (nezamislivo u današnje doba) i na kojem je nastala generacija koja će se 90.-tih izboriti za demokratski poredak. „Jeka“ je htjela slijediti taj uzor, naravno prenesen na lokalnu razinu. U „Jeki“ se pisalo slobodno i kritički pa su zbog toga pojedini urednici u više navrata pozivani u goste okružnom tužiocu u Varaždin, da bi objasnili „što je pjesnik htio reći“. Čak su i neki ugledni članovi partije imali problema zbog intervjua koje su davali „Jeki“. Bio je to list koji je pisao o politici,gospodarstvu, kulturi, sportu i svemu što se događalo u Murskom Središću, naravno na svoj osebujan mladenački način. „Jeka“ se tiskala na šapirografu, tako da se svaka stranica putem indiga umnožavala u stotine primjeraka. Da bi se otisnuo jedan broj, ručku spomenutog stroja, udarnički je moralo nekoliko dana vrtjeti desetak jačih omladinaca. Tiraža je bila između 200 i 300 primjeraka i planula je istog dana kada se pojavila. O pojedinim člancima dugo se raspravljalo u lokalnim krčmama (kafića tada nije bilo) i drugim popularnim sastajalištima.

Iako je list bio izravan, provokativan i kritički nastrojen, nekih većih posljedica po uredništvo nije bilo jer mu je podršku davao i iza njega stajao tadašnji sekretar Saveza komunista u našem mjestu I. K. koji se čak okušao kao novinar te je napisao nekoliko članaka.

Na kraju spomenimo i „Jekavce“, omladince,a danas odrasle ljude koji su stvarali, pisali i uređivali „Jeku“. Prvi glavni i odgovorni urednik bio je, nažalost preminuli, Mladen Soldat, zatim Vesna Mezga, Rajko Tomanić, Igor Husadžić i Silvija Rajf. U listu su pisali i bili u uredništvu Zorica Babić, Sanja Kutnjak, Roberta Cesar, Davorka Kozar, Sanja Horvat, Mirjana Mezga, Rajko Vraničar, Marijan Šarić, Dragutin Hren, Vladimir Lebar, Ivan Vinko, Zlatko Rihtarec, Božidar Glavina, Antonio Trstenjak, Renato Kodba, Zoran Novak,dok je karikature crtao poznati središćanski karikaturist Marinko Cirkvenčić.

„MURAVIZIJA“ se pojavila 1991. i emitirala do 1993. godine. Bila je to prva privatna televizija u Međimurju i jedna od samo nekoliko koje su djelovale u Hrvatskoj. Sve je počelo kada je Vladimir Vuri nabavio mali odašiljač koji je pokrivao Mursko Središće i dio okolnih naselja. Ubrzo se oformila ekipa u kojoj je urednik bio Ivan Leček, voditeljice Tajana Rihtarec i Marija Leček. Reporterski dio posla obavljali su Ivan Novak i Ivan Goričanec, dok su Miljenko Fric i Vladimir Vuri bili zaduženi za tehniku i montažu. Kasnije im se pridružio i Dragan Toplek. Snimatelji su bili Vladimir Nemec, Rajko Tomanić i Miljenko Fric.

 

Emitirano je više od 30 emisija i to nedjeljom u 14 sati pa je Središće u to vrijeme bilo pusto i prazno! Snimila je „Muravizija“ i nekoliko povijesnih događaja. Spomenimo samo „Europu bez granica“ i zaustavljanje tenkova JNA.

Bile su to ratne godine, počeci demokracije i privatizacije. Sve je to zabiliježeno na snimkama „Muravizije“

 

Uredništvo Muralista posjeduje sve brojeve „JEKE“ i sve emisije „MURAVIZIJE“. Spremni smo ih donirati Gradskom muzeju, ako se otvori u narednih 10 godina !