KAK SMO NEGDA NAŠE FTIČEKE ŽENILI

Danas je dan sv. Balinta, starokršćanskog mučenika, odnosno sv. Valentina. To je dan zaljubljenih koji obilježavaju svoju ljubav. Iako je Valentinovo danas poprimilo običaje pisanja ljubavnih pisama, izmjenjivanje darova, naročito crvenih ruža, nekada je to izgledalo malo drugačije.

 
Naime, Valentinovo je nekada bilo obilježeno malo zabavnije i bilo je više ispunjenije igrom. Dakle, na današnji su dan stariji ispekli kolače u obliku ptičica te ih sakrili duž dvorišta. Uz prozore, kraj vrta, kraj vratiju, na grane itd. Tada bi djecu poslali u potragu za kolačićima koja su pritom uživala i zabavljala se potragom za malim ftičekima kolačima. Kolačići su bili svojevrsna nagrada djeci te je to bio i skroman ali zabavan poklon obilježavanja jedne ljubavi unutar obitelji. Ako vam se sviđa ideja, niste zakasnili. Naime, sve što vam je potrebno za kolačiće ftičeke je obično “zdigano” tijesto- brašno, voda, kvasac, šećer ili sol. Lako se naprave i brzo su gotovi, a djeci je igra i više nego zabavna.

 
Drugi običaj koji je bio uvriježen u našim krajevima bile su tzv. crvene čizmice. Kako su nekad u ovo vrijeme zime znale biti i više nego oštre, bilo je i snijega, naravno. Stariji bi ponudili djeci jednu zanimljivu ponudu. Ako bi bosi otišli do obližnjeg potoka, Mure ili vrta, dobili bi na poklon crvene čizmice. Djeca bi prihvatila taj uvjet i zaista trčala bosa. Kada bi se vratili u kuću, nožice bi im od zime i snijega bile crvene, te su time zaista dobili crvene čizmice, ali simbolično, jasno.

Čini mi se da je prvi običaj primjereniji, dok nam drugi govori kako su naši stari nekada imali zanimljiv smisao za humor. :)

(Martina Šoltić, foto: ilustracija)

02