Kad se slože međimurske ruke – investicijom vrijednom 4 milijuna kuna u rekordnom roku rekonstruiran Odjel abdominalne i dječje kirurgije Županijske bolnice Čakovec

Novouređen i suvremeno opremljen Odjel abdominalne i dječje kirurgije Županijske bolnice Čakovec će, nakon 6 mjeseci radova, od ponedjeljka dočekati prve pacijente. Investicijom vrijednom više od 4 milijuna kuna stvoreni su uvjeti za još kvalitetniji boravak pacijenata na Odjelu, nabavljena je nova i modernija oprema te su uređene sobe za boravak djece uz roditeljsku pratnju i „post-intenzivne“ sobe za smještaj pacijenata koji nakon operativnih zahvata zahtijevaju pojačanu skrb.

Ravnatelju Županijske bolnice Čakovec dr. Igoru Šegoviću projekt rekonstrukcije Odjela abdominalne i dječje kirurgije bio je prvi s čijom realizacijom je započeo u svom mandatu, stoga nije krio zadovoljstvo prigodom svečanosti otvorenja: „Iznimno mi je drago što je Odjel obnovljen i opremljen novom opremom, na radost djelatnika i pacijenata, posebice najmlađih kojima će biti mnogo ugodnije u našoj bolnici. Ovo je povijesni trenutak naše bolnice, a rekonstrukcija ima još veću težinu jer je odrađena u razdoblju kada smo imali 130 covid pacijenata, no ni tada nismo zaboravili podizati standard i uvjete za naše djelatnike i pacijente. “

Odjel abdominalne i dječje kirurgije jedan je od najstarijih odjela Županijske bolnice Čakovec, a formiran je 1973. godine preseljenjem u novu bolničku zgradu koju su Međimurci izgradili samodoprinosom. U njoj je odrađeno na tisuće operacija, no prostor je zahtijevao temeljitu obnovu.

Svoje zadovoljstvo obnovljenim Odjelom abdominalne i dječje kirurgije, ali i cijelim projektom ulaganja u zdravstveni sustav u Međimurju, nije krio župan Međimurske županije Matija Posavec. „Kad se male međimurske ruke slože, posao se odradi brzo i kvalitetno. Nastojimo stvarati najbolje uvjete za naše djelatnike i pacijente u svim zdravstvenim ustanovama, a završetak rekonstrukcije Odjela nije završetak ulaganja, već nastavak velikog ciklusa koji smo započeli prije nekoliko godina.“, rekao je župan Posavec podsjetivši da je u tijeku energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, uređuje se prilazni put u Bolnicu, rekonstruira se Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a u planu je rekonstrukciju odjela pedijatrije, ginekologije, neurologije i ortopedije. Priprema se projektna dokumentacija obnove zgrade Feštetić kako bi je pretvorili u Centar palijativne skrbi, a uredit će se i parkiralište, kao i park u krugu bolnice.

Abdominalna kirurgija obuhvaća sve hitne operativne zahvate u trbuhu, a Odjel zbrinjava i svu djecu kojima je potrebna kirurška skrb i koja su smještena na promatranje. Na Odjelu radi 5 specijalista abdominalne kirurgije, 1 specijalist dječje kirurgije, 2 specijalizanta abdominalne kirurgije, 1 specijalizantica dječje kirurgije, 6 specijalista, 3 specijalizanta te 1 magistra sestrinstva, 3 prvostupnice sestrinstva i 8 medicinskih sestara i tehničara. Prošle je godine na Odjelu zbrinuto 1003 pacijenata, od čega 139 djece, dok je broj operativnih zahvata bio 1499 od čega je operirano 120 djece, a kroz jednodnevnu kirurgiju učinjeno je 942 operativna zahvata od čega 65 djece. Valja uzeti u obzir kako se radi o godini koju je obilježila covid pandemija.

Prve se operacije abdomena u našoj bolnici opisuju već od 30-tih godina prošlog stoljeća, a od tog se vremena mnogo promijenilo u abdominalnoj i dječjoj kirurgiji. Dijagnostika je daleko bolja i preciznija, operativni su zahvati brži, učinkoviti i sama skrb za pacijenta nakon operativnog zahvata, kvalitetna i prilagođena pacijentu. Rad na Odjelu izrazito je dinamičan, svakodnevno se primaju i otpuštaju pacijenti s različitim problemima, operativnim zahvatima, različitih karaktera, dobi i potreba. Smještamo i teško pokretne i nepokretne pacijente, malu djecu i roditelje, razgovaramo sa zabrinutom pratnjom i trudimo se svima omogućiti potrebne informacije o stanju i ozbiljnosti bolesti njihovih najmilijih. Stručnost, profesionalnost i dobar timski rad, predana i profesionalna njega od strane sestara, često nadopunjena toplom riječi, dodirom i prije svega ljudskošću, osnova su za zbrinjavanje svakog našeg pacijenta bilo velikog ili malog, stoga zahvaljujemo na pomoći Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i svima koji pridonose donacijama i opremom.“, istaknuo je pročelnik Službe kirurških djelatnosti dr.  Dražen Krištofić koji je zajedno s voditeljem Odjela dr. Zvonimirom Magašem pohvalio brzinu i kvalitetu izvedenih radova za koje je bila zadužena tvrtka Đurkin.

Ukupna vrijednost radova  je 3.900.000,00 kuna, a dodatnih 600.000,00 izdvojeno je za opremanje prostora. Predstavnica tvrtke Đurkin Maja Đurkin Međimurec istaknula je da su radovi odrađeni u vrlo kratkom roku u otežanim uvjetima rada te je zahvalila na pruženoj prilici.

Otvorenju novouređenog Odjela abdominalne i dječje kirurgije prisustvovali su i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Ivicom Baksom, ravnatelji zdravstvenih ustanova Međimurske županije, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i predsjednica Upravnog vijeća ŽBČ-a Sonja Tošić-Grlač, koja je pojasnila da je preuređeno 11 bolesničkih soba i liječničke prostorije. Rekonstrukcijom Odjela abdominalne i dječje kirurgije omogućen je kvalitetniji boravak pacijenata na odjelu, sobe su svjetlije i veće, nabavljena je nova i moderna oprema kako bi se mogli obavljati učinkovitiji i kvalitetniji zahvati, uređene su sobe za djecu i roditeljsku pratnju, apartmani za ugodniji boravak pacijenata i „post-intenzivne“ sobe za smještaj pacijenata koji nakon operativnih zahvata zahtijevaju pojačanu skrb.

(Služba za poslove župana)