JOŠ JEDNA TUŽNA PRIČA BRANITELJSKA – DVIJE PAPIGE I JA

Ponukan tragičnom sudbinom branitelja Rajka Majsena gradonačelnik Dražen Srpak obratio se Udruzi branitelja Mursko Središće sa zahtjevom da naprave reviziju članova i drugih branitelja koji nisu formalno pripadnici udruge , a koji žive ispod ljudskog dostojanstva, kako bi im se moglo pomoći. Na još jedan takav slučaj nije trebalo dugo čekati.

Danas nas je posjetio Anđelko Jurak  i sam branitelj te upoznao sa još jednom tužnom braniteljskom pričom. Radi se o Vladimiru Brodaru, rodom iz Vratišinca koji već dugo živi u Murskom Središću u Zavrtnoj ulici. Još prošle godine mogli smo povremeno viđati Vladimira kako teško i sa mukom hoda na štakama po gradskim ulicama no zbog pogoršanog zdravstvenog stanja (bolest kukova) kretanje mu je gotovo onemogućeno ili svedeno na prostor skromne sobe u kojoj živi.

Govoriti ne može jer je operirao rak jednjaka pa se  komunikacija svela na pisanje po papiru. Živi sam, a jedino društvo prave mu dvije papige. Posjećuje ga i pomaže koliko to može ujak Brodar Petar Perica, a navraća i patronažna sestra. Mirovina mu iznosi oko dvije tisuće kuna uz koju prima i socijalnu pomoć od petstotinjak kuna što mu nije dovoljno za život. Kako je gotovo nepokretan sve potrepštine za skromno kućanstvo nabavlja mu jedna žena kojoj za to plaća.

Jesti može samo tekuću i kašastu hranu koja mu je zbog cijene većinom nedostupna pa se snalazi na razne načine. U sobici u kojoj živi grije se na drva i ugljen što mu dodatno pogoršava bolest jer mu zbog toga prijeti upala pluća, ali druge mogućnosti nema iako bi trebao obitavati u gotovo sterilnim uvjetima.

Vladimiru je pomoć hitno potrebna, najviše u odgovarajućoj hrani, životnim uvjetima i za sada povremenoj njezi. Bio bi zadovoljan da mu netko jednom tjedno pospremi sobicu i pomogne oko osobne higijene.

Nadamo se da se ovog puta neće dugo čekati i da će Vladimiru pomoći i oni koji su za to zaduženi, a i drugi dobri ljudi koji su to u mogućnosti. 

Članak završavamo pjesmom nepoznatog autora:

Bez časti i hvale

U ormaru odora

Dvije suze pale

Na rubu ponora

Posljednji put oblači odijelo

Stjeran u kut

Sebi metak u čelo

 

                                                                            (R.Tomanić)