„JESMO LI DOISTA RAVNOPRAVNI ?“ ODRŽANA JAVNA TRIBINA GO ORaH MURSKO SREDIŠĆE

U organizaciji novoosnovanog Gradskog ogranka OraH-a Mursko Središće, u nedjelju 15. veljače, u opuštenoj atmosferi Caffe bara Jama, održana je tribina s predstavljanjem ORaH-ove politike rodne ravnopravnosti pod nazivom: „Jesmo li doista ravnopravni?“
Pozdravnim obraćanjem tribinu je otvorila Ivana Oletić, povjerenica G.O., predstavivši OraH kao novu opciju na političkoj sceni u našem gradu, koja svojom politikom između ostalog, nastoji podići društvenu svijest o rodnoj ravnopravnosti.

 
Gost tribine bila je dr.sc. Sandra Vračan, sama autorica navedene politike koja je u svom izlaganju istakla niz ključnih točaka potrebnih za provođenje rodno osviještene politike, s ciljem ublažavanja i ispravljanja postojećih posljedica spolne diskriminacije, te prevladavanja rodnih stereotipa i predrasuda koja još uvijek postoje u našem društvu i sprječavaju ravnopravno uživanje ljudskih prava. Neke od njih su: rodno osviještena politika u obrazovanju, potreba donošenja zakona o financiranju skloništa za žrtve nasilja u obitelji, te osnivanju njihovog dovoljnog broja, jače uključivanje žena na tržište rada i dr.

 
U nastavku predavanja uslijedilo je izlaganje o rodnoj ravnopravnosti u Međimurskoj županiji, koje je predstavila Dajana Dvanajščak, mag. iur. iz Murskog Središća, upoznavši nas sa stvarnom slikom rodne osviještenosti u lokalnoj zajednici. Izlaganjem je predstavljen osvrt na stanje položaja muškaraca i žena u javnim institucijama u Međimurskoj županiji, izneseni su statistički podaci o trgovini ljudima i prostituciji, nasilju u obitelji, muškim stajalištima o rodnoj ravnopravnosti…

Tribinom je koordinirala moderatorica Iva Bubalo, a na kraju je uslijedila javna rasprava.
Održanom tribinom G.O. ORaH Mursko Središće, najavljuje aktivno organiziranije sličnih događaja s relevantnom tematikom za našu lokalnu zajednicu.

GO ORaH Mursko Središće

unnamed (2)

unnamed