JAPANSKE TREŠNJE ZA JOŠ LJEPŠI GRAD

Japanska trešnja je ukrasno drvo koje potječe iz Japana. U Japanu je ovo jedna od najcjenjenijih biljnih vrsta.

 
Ova je biljka vrlo otporna na gradska onečišćenja pa se često može naći u samom centru mnogih gradova. List ove biljke je jajolikog oblika i nazubljenog ruba. U proljeće u mjesecu svibnju stablo je prepuno dvostrukih roznih cvjetova, koji se otvaraju nešto ranije od listova ili istovremeno kad i listovi. U jesen list poprima prelijepe narančasto-žuto-crvenkaste tonove.

Japanska trešnja ima vrlo ugodan miris i pravi je biser kod svakog tko je ima u vrtu. Ima atraktivne boje listova od brončane u proljeće, tamno zelene u ljeto pa do žute u jesen što ju čini atraktivnom tijekom cijele godine. Biljka voli sunčani položaj i podnosi raznolika zemljišta. Ova biljka ne rađa plodove, već služi kao ukras. Drvo japanske trešnje raste od 8-12 metara u visinu, vrlo je otporno i dugo traje. U njenu čast održavaju se i festivali, a najpoznatiji je onaj u Washingtonu.

Grad Mursko Središće veliku pažnju poklanja svome izgledu, naročito zelenim površinama koje se redovito njeguju i održavaju. Svake godine zasadi se tisuće novih sadnica maćuhica, ostalog ukrasnog cvijeća, bilja i grmova što gradu daje zaista predivni izgled i pretvara ga u grad cvijeća. Osim toga u gradu je posađeno puno drveća pogotovo na šetnici uz Muru i u nekim ulicama, a danas smo zatekli komunalnog radnika kako sadi japanske trešnje. Ukupno je u Murskom Središću posađeno osam sadnica od kojih tri u gradskom parku, tri na zelenom otoku između TIC-a i dječjeg vrtića Maslačak te dvije u Gornjem kraju. Ovo je zaista hvalevrijedan potez koji zaslužuje čestitke i nadu da će ovakvih akcija biti još više.

(R. Tomanić)

SAM_3077a

SAM_3079a

SAM_3080

SAM_3082

0000925273_l_0_n6uuj2