Ivica Kostelić – počasni član PD Bundek – svojom životnom filozofijom nadahnuo mnoge

Na poziv PD Bundek 25. siječnja legendarni  je skijaški olimpijac Ivica Kostelić održao predavanje o traverzi Grenlanda s prijateljem Mihom Podgornikom,slovenskim  biatlonskim trenerom. Pred prepunom dvoranom CZK „Rudar“ Kostelić je brojnim planinarima, ljubiteljima prirode i obožavateljima  govorio o svojim prošlogodišnjim doživljajima  u ektremnim uvjetima Grenlanda, prenijevši im  svoja iskrena proživljavanja, osjećaje i  nadahnuća.

Ekstremni uvjeti Grenlanda- niske temperature, zloglasna grenlandska bura

Iako su se  nakon 18 dana uspješno dokopali cilja, njihov se podvig ujedno pretvorio i u kalvariju koju nijedan od njih više ne bi želio ponoviti. Grenland ih je dočekao u ekstremnoj zimi, s temperaturama od minus 34 stupnja C, s jakim vjetrovima koji su puhali i do 120 km na sat- zloglasnom grenlandskom burom Pitoraq. Jedan nešto jači izazov (jači od prijašnje  „romantične“ islandske ekspedicije) pretvorio se u borbu s vremenom u ekstremnim uvjetima.

Proživljavanja u prirodi dovela  ga do spoznaje da je „najljepše biti čovjek“

Za 18 dana prošli su 580-ak km od kojih su većinu u monotonoj, tihoj bjelini, veseleći se toplini šatora i  lijepim sunčanim zalascima. Zanimljivo je da su upravo na posljednjih pet kilometara doživjeli  pravu dramu te su se vidno pothlađeni s ozbiljnim ozeblinama  uspjeli stići do cilja – sela Isortoq na istočnoj obali Grenlanda. Epizode tih proživljavanja  Ivica  je pročitao iz svog dnevnika, vrlo emotivno, ali nadopunjujući se iskustvenom mudrošću i mislima koje su ga u tim trenucima nosile i koje je izvukao kao poruku. Razmišljanja su to koja su svakog gledatelja ostavila bez daha.

Kostelić- počasni član PD Bundek

Uvertira Kostelićevu predavanja bila je glazba „Besplatne cuge“,a  moderator Dejan Šantl uspio je povezati njegov sportski, avanturistički i glazben svijet.

U svojim pozdravnim riječima gradonačelnik  Dražen Srpak zaželio mu je srdačnu dobrodošlicu u Grad rudara s rudarskim pozdravom „sretno“, a predsjednica PD Bundek Sonja Vršić  pozvala ga i na sljedeće susrete na kojima više ne bi bio gost već njihov počasni član .

Kostelić je ovim dolaskom i predavanjem potvrdio da nije samo odličan sportaš, pustolovni duh već i velik čovjek, jednostavan, dostupan svima, druželjubiv, sa svim manirama „dobrog dečka“.

Rudarski „sretno“ u svim novim avanturama

Kostelić se upušta u nove avanture- od Velebita preko Norveške, Islanda… Pravi je sanjar sa svojim ciljevima, a kad ima ciljeve ostvaruje i svoje snove… Želimo mu mnogo, mnogo dosanjanih ciljeva… uz rudarski „sretno“!

(SV, foto A. Jurak)