ISKUSTVO MURALISTA – DRŽAVNI SLUŽBENICI U ČAKOVCU LJUBAZNI I USLUŽNI, A U ZAGREBU OSORNI I BAHATI !

Ukoliko želite osnovati Udrugu građana, kako je to nedavno učinio Muralist, potrebno vam je sljedeće: minimalno 3 osnivača, zapisnik o radu i odlukama osnivačke skupštine, odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga, statut, popis osnivača i osobna imena osoba ovlaštenih za zastupanje udruge.

Kada to sve napravite odete u Županijski ured za udruge u Čakovec gdje predate navedene dokumente. U našem slučaju dočekale su nas tri službenice koje su nam nakon uvida u spise dale nekoliko napomena u vezi ispravke statuta i zapisnika o osnivanju. Ne samo da su bile ljubazne i uslužne, već su nam isprintale gotove primjerke dokumenata po kojima se trebamo ravnati.

Kada smo ispravili sporne detalje opet smo otišli u Županiju gdje nas je ovog puta dočekala samo jedna službenica (pretpostavljamo da su ostale bile na godišnjem odmoru) pregledala i zaprimila naš zahtjev. Na pitanje koliko se čeka na izdavanje rješenja, odgovorila nam je da je uobičajeno tjedan dana, ali da može i brže.

Mi se “praktički još nismo vratili u Središće”, a rješenje je bilo gotovo, sve u roku od tri dana. Nakon što smo ga podigli otišli smo izraditi pečat (izrada traje 1 sat), vratili se u Ured, ovjerili njime sve dokumente te se uputili na treći kat u Ured za statistiku. Tamo smo također trebali ispuniti i ovjeriti neke papire, sve uz izuzetno ljubaznu asistenciju prisutnih službenica. Te dokumente još je samo trebalo poslati u Zagreb u Državni zavod za statistiku koji nakon upisa izdaju rješenje na osnovu kojeg se može otvoriti žiro račun i konačno početi raditi i sudjelovati u pravnom prometu. Kako smo bili obaviješteni na rješenje se čeka oko 10 dana, a ako u tom periodu ne stigne neka nazovemo Državni zavod za statistiku i informiramo se o stanju predmeta.

Kako nam nakon desetak dana rješenje nije stiglo, nazvali smo Zagreb, a transkript telefonskog razgovora donosimo u cijelosti !

Službenica: Ovdje Državni zavod za statistiku, što hoćete?

Muralist: Dobar dan gospođo. Zovemo iz udruge Muralist u vezi…. (tu nas je prekinula i nastavila)

Službenica: (povišenim tonom koji je prešao u viku) Znam ja dobro što vi hoćete! Vi mislite da mi ovdje ništa ne radimo i da ljenčarimo po cijele dane.

Muralist: Izvinite gospođo to ja nisam rekao, a ni mislio. Niste mi dozvolili ni da vam kažem zbog čega zovem.

Službenica: (opet osornim i bahatim tonom) Vi gospodine morate znati da su godišnji odmori i da smo mi pretrpani predmetima još iz sedmog mjeseca. Mi ovdje ne dangubimo i ne ljenčarimo, nego radimo.

Muralist: Dobro gospođo, vjerujem vam,ali da li bi mi konačno dozvolili da vam objasnim zbog čega zovem? 

Službenica: Znam ja dobro što vama treba, ne morate mi ništa objašnjavati i samo da znate da je uobičajeni rok 15 dana, a zbog ove situacije može biti i puno dulji. Mi radimo gospodine, ne prodajemo zjake !

Muralist: Ali gospođo, kako vi znate kada je naš zahtjev zahtjev poslan. Bilo je to prije desetak dana i rečeno nam je ako se u tom periodu ne riješi da vas nazovemo.

Službenica: Koja vam je budala to rekla? Ta pojma nema! Mi ovdje skapavamo od posla, a kada će vaš zahtjev doći na red, ne znam. Brzo sigurno neće!

Muralist: Hvala vam na informacijama i ….. (tu se linija prekida)

Evo to bi bilo sve o ponašanju međimuraca i zagrepčana. Nakon ovog članka možda nam rješenje stigne do kraja godine ili ne stigne nikad ! DOBAR DAN HRVATSKA, LAKU NOĆ EUROPO !