Iskopali u zemlju potonulu Panonsku ribu!

Na otoku u lučici uz rijeku Muru u Murskom Središću nalazi se od 2015. godine instalacija Panonska riba slovenskog umjetnika Roberta Juraka. Postavljena samo za manifestaciju „Ljeto uz Muru“ prije tri godine, ostala je do danas jer se prekrasno uklopila u krajolik i postala svojevrsni zaštitni znak otoka na kojem se nalaze još instalacije komarca i vilinog konjica. O tome smo pisali 14. kolovoza, kada smo naveli da je od ribe ostala samo glava.

Naime zbog učestalog velikog vodostaja Mure dolazilo je do potapanja cijelog otoka čiji poneki dio voda uvijek odnese, a izgleda da je i sama površina postala mekanija jer je gotovo cijela riba od 600 kg završila ispod zemlje.

Jučer su komunalni radnici detaljno sredili i uljepšali otok, a samu Panonsku ribu iskopali tako da je sada opet vidljiva cijela u svojoj punoj veličini. U njenu izradu Robert Jurak uložio je 200 sati rada u dva mjeseca, a prema njemu ovaj kostur ribe simbolizira situaciju u suvremenom društvu koju treba promijeniti na bolje.

Riba je tako opet na suhome u cijelosti, do neke iduće poplave koja je neizbježna i protiv koje se ne može ništa učiniti, osim da se nakon nje otok sa svim svojim sadržajima sanira i dovede u red.

(R. Tomanić, foto:TT)

rrem