Inicijativa „zdrava kava s doktorima“ Udruge Nismo same oduševila brojne žene oboljele od raka

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Koprivnici organizirala svoju osmu „zdravu kavu s doktorima“ – inicijativu koja se provodi u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. Središte događanja je bila poznata pivnica „K Franzu“ u kojoj se okupilo 70 sudionika i razgovaralo o važnim zdravstvenim temama. Prisutne žene imale su priliku postavljati pitanja te saznati vrijedne informacije o prevenciji malignih bolesti i procesu liječenja, podijeliti svoja razmišljanja, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku. Voditeljica inicijative u Koprivnici je bila Ivona Poljak, psihologinja s Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

„Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ je EU projekt Udruge Nismo same koji je pokrenut s ciljem promocije zdravlja, pravilnog informiranja te povećanja svijesti građana o važnosti prevencije. „Zdrave kave s doktorima“ namijenjene su ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a riječ je o neformalnom druženju i razgovoru građana s liječnicima, stručnjacima i članicama Udruge o bitnim pitanjima vezanim za dijagnozu i suživot s rakom. Inicijativa je do sada okupila više od 300 sudionika u sedam gradova Hrvatske i ostavila značajan utjecaj na brojne žene, a za osmu lokaciju odabrana je Koprivnica. Na „zdravu kavu s doktorima“ u Koprivnici odazvalo se 70 sudionika koji su u vrlo ugodnim prostorima pivnice „K Franzu“ razgovarali s prisutnim liječnicima i drugim stručnjacima s koprivničkog područja. Tom prigodom žene su imale priliku saznati ključne informacije o prevenciji raka, procesu liječenja te dobiti korisne savjete i psihološku podršku koja im je zaista potrebna.

Voditeljica inicijative bila je Ivona Poljak, psihologinja s Kliničkog bolničkog centra Zagreb koja je dodatno naglasila da je sudjelovanje u ovoj inicijativi korisno, a uz to obogaćuje ne samo oboljele, već liječnike i sve ostale koji svakodnevno sudjeluju u procesu njihovog liječenja.

„Organizacija projekta ‘zdrave kave’ u Koprivnici, u jednom izuzetno srčanom podravskom gradu, omogućila je približavanje novosti u liječenju od malignih bolesti i pacijenticama izvan velikih centara. U odabiru tema o kojima su sudionice željele saznati više, poput čimbenika prevencije, brige za sebe i osiguravanja podrške bliskih osoba, pokazuju kako je iskustvo raka, iako individualno za svaku osobu, univerzalno prema potrebama koje oboljeli imaju“, rekla je Ivona Poljak.

U Koprivnici su s okupljenim ženama, njihovim obiteljima i svim zainteresiranima razgovarali Ivana Tirić,  dr. med., spec. interne medicine, subspec. gastroenterologije, voditeljica Odjela za gastroenterologiju, hematologiju i onkologiju u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Iva Kardum Fucak, dr. med. spec. internističke onkologije, onkologinja u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Ivica Stanišić, dr. med., subspec. ginekološke onkologije,  Voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i Ivan Pavlović, dr. med., ginekolog.

Liječnici su posebno istaknuli kako je komunikacija izuzetno važna i da neformalan razgovor, izvan zdravstvenih institucija, pomaže novooboljelim ženama, njihovim obiteljima, ali i njima samima.

„Komunikacija ima veliku važnost, najviše na način da se ljudima približe svi sudionici prognostičkog i terapijskog procesa. Važno je maknuti stigmu da su doktori koji provode dijagnostiku i liječenje roboti koji ‘štancaju’ nalaze. Ljudima treba objasniti da liječnici sudjeluju zajedno s pacijentima u cijelom procesu, od dijagnoze pa sve do kraja liječenja. Upravo u tome je važnost ovakvih druženja, tijekom kojih se otvore i neka pitanja za koje u ambulanti nemamo vremena ili ambulanta za to nije pravo mjesto“, istaknula je Iva Kadrum Fucak.

„Odnos pacijent – liječnik kod nas je još uvijek uglavnom jako formalan. Srećom nemam takvih iskustava, jako lijepo komuniciram sa svojom onkologicom. Ipak u jednoj ovakvoj neformalnoj atmosferi dotaknuli smo se tema o kojima nemamo vremena razgovarati s liječnikom u ordinaciji, uglavnom zbog nedostatka vremena“, rekla je Sanja Sokač, jedna od sudionica koja je pohvalila inicijativu i cjelokupan rad Udruge Nismo same.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Mirna Bosak

hdr