Imuno-komprimitirane i imuno-suprimirane osobe “zarobljenici pandemije COVID-19”

Poštovani,

neposredno nakon Svjetskog dana sigurnosti pacijenata, 17 udruga pacijenata i jedno stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora potpisali su zajedničko otvoreno pismo  koje je u obliku poruke elektroničke pošte s privitkom upućeno nadležnim tijelima s ciljem zaštite imunokompromitiranih i imunosuprimiranih osoba u Republici Hrvatskoj od zaraze COVID-19.

4. srpnja 2022. prethodno smo im uputili Zajedničku izjavu o utjecaju pandemije COVID-19 na imunokompromitirane i imunosuprimirane osobe i preporuke o Zaštiti imunokompromitiranih osoba tijekom pandemije COVID-19. Tu je izjavu potpisalo 15 udruga pacijenata i tri stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora, pokazujući zajednički stav struke i oboljelih.

Tom smo prilikom zamolili za  sastanak svih potpisanih s predstavnicima Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako bismo otvoreno razgovarali o mogućim aktivnostima.

Ove mjere su od vitalnog značenja za omogućavanje osobama s oslabljenim imunitetom vraćanje u normalan život i nastavak s radnim obvezama na radnom mjestu. Zaštita najranjivijih nije samo ispravna, već i pametna stvar. Zaštita imunokompromitiranih osoba tamo gdje se pokazalo da se virus zadržava i mutira, štiti svakoga.

Ususret jeseni i zasad neizvjesnom razvoju situacije s novim valom pandemije, sada je vrijeme za djelovanje, za rješavanje nezadovoljenih potreba imunokompromitirane i imunosuprimirane zajednice.

Pozvali smo Ministarstvo zdravstva i Vladu RH da poduzmu hitne mjere kako bi podržali našu ranjivu zajednicu i osigurali da naše potrebe budu prioritet u nadi  da će našu zabrinutost za imunokompromitirane i imunosuprimirane osobe u Republici Hrvatskoj prepoznati i aktivno podržati, na dobrobit sviju.

Imunokomprimitirane i imunosuprimirane osobe koje čine između 2% i 3% ukupnog stanoništva u Hrvatskoj ranjivije su na zarazu i imaju lošije ishode s COVID-19 u usporedbi s općom populacijom

Za ovu skupinu pacijenata nužno je omogućiti pristup dodatnim terapijskim mogućnostima kao što je lijek za profilaksu COVID-19 infekcije, odnosno zaštita pasivnom imunizacijom

Povodom Svjetskog dan sigurnosti pacijenata koji se obilježava s ciljem poboljšanja i unaprijeđenja sigurnosti pacijenata, 17 udruga pacijenata i jedno stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora uputilo je Zajedničku izjavu o utjecaju pandemije COVID-19 na imunokompromitirane i imunosuprimirane osobe, kao i preporuke o Zaštiti imunokompromitiranih osoba tijekom pandemije COVID-19. Cilje je ove inicijative skrenuti pozornost odgovornih institucija u zdravstvu na ovu ranjivu skupinu pacijenata, koje se mogu nazvati „zarobljenicima pandemije“.

„Iznimno je važno upozoriti na potrebe imunokompromitiranih odnosno imunosuprimiranih osoba, koje za razliku od većine populacije ne mogu steći imunitet na COVID-19 cijepljenjem. S obzirom da rješenje ovog problema postoji i  prihvaćeno je od regulatora i kretora javnih politika u zdravstvu na razini EU, smatramo da smo dužni osigurati veću sigurnost toj populaciji u našem društvu, a istovremeno smanjiti mogućnost mutacije virusa. Iznimno sam ponosam što je ovo jedno od pitanja oko kojeg su se složile organizacije pacijenata i stručna liječničlka društva“, izjavio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Pandemija COVID-19 stavila je sigurnost pacijenata u dodatni fokus, budući da je prouzročila velike izazove i rizike s kojima se suočavaju kako zdravstveni radnici tako i pacijenti, a posebno najugroženije skupine, kao što su imunokomprimitirane i imunosuprimirane osobe. Ova skupina pacijenata čini između 2% i 3% ukupnog globalnog stanovništva, a isti je udio i u Hrvatskoj. Najčešće su to osobe koje žive s rakom krvi, osobe transplantiranih organa, osobe s autoimunim oboljenjima, osobe s primarnim imunodeficijencijama, osobe na dijalizi i osobe s rakom solidnih organa. Svi su ranjiviji na zarazu i imaju loše ishode s COVID-19 u usporedbi s općom populacijom.

“Ne samo da postoje lijekovi koji mogu liječiti infekciju, već i lijekovi koji je duže vrijeme mogu spriječiti. Klinička ispitivanja pokazuju da dugodjelujuća antitijela u preko 80 posto slučajeva štite od razvoja COVID-19 infekcije te umanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kroz šest mjeseci. To je veliki iskorak koji omogućuje sasvim drugačiji pristup bolesnicima nego što je bilo do sada“, izjavio je prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med., specijalist internist, subspecijalist hematologije, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb.

Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemije i limfomi rekao je:  „Kroz period pandemije COVID-19 prošli smo kroz mnoge faze, od samog informiranja o virusu, edukacije o važnosti neodgađanja potrebnih kontrola i pregleda iz straha od virusa, edukacije o važnosti cijepljenja dolaskom cjepiva. Danas smo u situaciji kada cijeli svijet nalazi način suživota s virusom koji uzrokuje COVID-19 zahvaljujući cijepljenju, ali to ne znači da je bolest nestala. Ona je prisutna, štoviše u različitim  oblicima,  a naši članovi i građani koje posebno zastupamo ostali su nezaštićeni.“

Nažalost, tijekom posljednje dvije godine njihove su okolnosti u većoj ili manjoj mjeri zanemarene, zbog čega ih neki nazivaju i „zarobljenicima pandemije”. Naime, njihovi odgovori na cjepiva protiv COVID-19, pa čak i na booster doze, više puta su se pokazali kao neodgovarajući u usporedbi s općom populacijom1,2,3 . Više od 40% hospitaliziranih s probojnim infekcijama nakon cijepljenja su ljudi koji su imunokompromitirani, zajedno s povećanim rizikom od bolničke smrtnosti u usporedbi s općim stanovništvom4. Stoga je za ovu skupinu pacijenata nužno omogućiti pristup dodatnim terapijskim mogućnostima, kao što su dugodjelujuća monoklonska antitijela za profilaksu COVID-19 infekcije, odnosno zaštita pasivnom imunizacijom.

Veća vidljivost imunokompromitiranih osoba i zdravstvenih nejednakosti s kojima se ova zajednica suočava potrebna je u zdravstvenoj politici kako bi se podigla svijest javnosti o potrebama ove skupine ljudi. To s jedne strane uključuje sigurnosne mjere kao što su kontinuirano nošenje maski, brzi i jednostavan pristup testiranju na COVID-19, pristup dodatnim terapijskim mogućnostima kao što lijek za profilaksu COVID-19 infekcije.

Naime, odlukom Europske agencije za lijekove i medicinske proizvode preekspozicijska profilaksa COVID-19 infekcije monoklonskim antitijelima odobrena je u ožujku 2022. godine te je Uredbom EU (2022/123) uvrštena u Listu esencijalnih lijekova u sklopu javnozdravstvenih mjera za suzbijanje pandemije.

Ova zaštita pasivnom imunizacijom značajno smanjuje rizik od COVID-19 infekcije te posljedično fatalan ishod infekcije (koji je u imunokompromitiranih bolesnika vrlo učestao) ili odgode terapije (što dovodi u pitanje uspjeh liječenja). Ovakav je tip dodatne zaštite za imunokompromitirane osobe dostupan i u velikom broju europskih zemalja, pa i u susjednoj Sloveniji.

Navedene mjere su od vitalnog značenja za omogućavanje imunokompromitiranim i imunosuprimiranim osobama vraćanje u normalan život i nastavak s radnim obavezama na radnom mjestu. Zaštita najranjivijih nije samo ispravna, već i pametna stvar. Zaštita imunokompromitiranih osoba tamo gdje se pokazalo da se virus zadržava i mutira, štiti svakoga5

Inicijativu za obilježavanje ovog dana, 2015. godine su pokrenuli Akcijska udruga Sigurnost pacijenta iz Njemačke, Platforma Sigurnost pacijenta iz Austrije i Zaklada Sigurnost pacijenta iz Švicarske.

Izdvojene reference:

  1. Herishanu, Y., Avivi, I., Aharon, A., Shefer, G., Levi, S., Bronstein, Y., … Ghia, P. (2021). Efficacy of the
  2. BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine in patients with chronic lymphocytic leukemia. Blood, 137(23), 3165–3173. https://doi.org/10.1182/blood.2021011568.
  3. Greenberger, L. M., Saltzman, L. A., Senefeld, J. W., Johnson, P. W., DeGennaro, L. J., & Nichols, G. L. (2021). Antibody response to SARS-CoV-2 vaccines in patients with hematologic malignancies. Cancer Cell, 39(8), 1031–1033. https://doi.org/10.1016/j.ccell.2021.07.012.
  4. Bar-On, Y. M., Goldberg, Y., Mandel, M., Bodenheimer, O., Freedman, L., Alroy-Preis, S., … Milo, R. (2021). Protection against Covid-19 by BNT162b2 Booster across Age Groups. New England Journal of Medicine, 385(26), 2421–2430. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2115926

Al-Rahimi, J. S., Nass, N. M., Hassoubah, S. A., Wazqar, D. Y., & Alamoudi, S. A. (2021). Levels and predictors of fear and health anxiety during the current outbreak of COVID-19 in immunocompromised and chronic disease patients in Saudi Arabia: A cross-sec              

Dražen Vincek, Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL)