IMPOZANTAN NIZ ULOVLJENIH ŠTUKA MARIJANA KONTRECA

Štuka je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njegovo vretenasto tijelo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna. Čeljust joj je opremljena s oko 700 zuba, nagnutih prema unutra.

 

Iako je možemo naći u skoro svim tipovima voda, od ušća do malih rijeka, štuka ipak najviše voli mirne vode, spore tekućice bogate vodenom vegetacijom i pune raznih prepreka, potopljenih stabala, nasutog kamenja, korijenja, gdje se ona može skrivati i proći nezapažena. Ona je samotnjak i oštro brani svoj teritorij protiv svih uljeza, čak i kad su njezine vrste.

 

Ovaj tekst prepisali smo iz Wikipedije kao uvod u predstavljane našeg središćanca Marijana Kontreca s kojim smo danas razgovarali o njegovim ribičkim pothvatima. Marijan je strastveni ribolovac koji gotovo svakodnevno odlazi na svoja tajna mjesta uz Muru gdje sa velikim uspjehom lovi štuke. Mogli bi kazati da se za njih gotovo specijalizirao jer se kući nikad ne vraća bez bogatog ulova.

 

Da li je u pitanju sreća ili dugogodišnje iskustvo prosudite sami iz slijedećih podataka. U razdoblju od 13.08. – 29.08.2014. na njegovoj udici završile su štuke sljedećim redom:

13.08. – štuka veličine 75 cm i teška 2,75 kg, a sljedećih dana još dvije manjih dimenzija.

20.08. – štuka veličine 76 cm i težine 2,20 kg

 

29.08. – prijepodne štuka veličine 74 cm i težine 2,25 kg, a poslijepodne još dvije solidnih dimenzija.

 

Sve svoje trofeje ima dokumentirane pa nam je rado ustupio fotografije na kojima ponosno pozira sa svojim unucima i unukama koji će izgleda prema zanimanju koje pokazuju krenuti djedovim stopama.

 

                                                            (R. Tomanić, foto Janja Kontrec)