I dok svi govore o cijepljenju, djelatnici COVID bolnice dočekali Božić bez plaće

Djelatnici Opće bolnice Našice, koja funkcionira kao COVID-19 bolnica, dočekali su ovogodišnje božićne blagdane bez isplaćene plaće za studeni. Informaciju je prvi objavio HUBOL, pitajući u objavi na društvenim mrežama tko je djelatnicima COVID bolnice Našice ukrao plaće i Božić.

– Ovakva nebriga i bezakonje žalosna je božićna slika hrvatskog zdravstva. Zahtijevamo od osnivača i vlasnika, Osječko-baranjske županije, žurnu isplatu plaća za studeni, kao i pripadajućih COVID dodataka sukladno zakonu – objavili su.

Plaća im je trebala sjesti na račune do petnaestog u mjesecu, a cijeli problem izazvale su administrativne barijere.

– Već dulje vrijeme imamo probleme takve vrste. Plaće su rasle u nekoliko navrata, ali našoj je bolnici HZZO prenisko ograničio sredstva koja nam mjesečno uplaćuje i prekovremeni rad ide na teret ustanove. S obzirom na malen broj zaposlenih i znatno više posla, za plaće nam odlazi više nego što je predviđeno pa je dobivamo u dva dijela. Ravnatelj je u više navrata nastojao s direktorom HZZO-a povećati taj limit, kao što je to učinjeno za slične bolnice u okolnim gradovima, ali nije uspio pa su liječnici zbog neisplate prekovremenih sati počeli podnositi tužbe – kazao je za Net.hr Samir Barakat, šef Odjela kirurgije u našičkoj bolnici.

Kašnjenje plaće od 12 dana potvrdio je i ravnatelj bolnice, HDZ-ov saborski zastupnik Hrvoje Šimić.

– U našičkoj bolnici plaća ovaj mjesec kasni otprilike 10-12 dana na uobičajeni termin. Znamo da je ovaj mjesec bilo potrebno isplatiti dar za djecu i da je bilo potrebno isplatiti i božićnicu. Nažalost, sredstva koja su bila potrebna za ukupni iznos isplate nadmašivala su sredstva koja nam dostavlja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

S obzirom na to da smo i COVID bolnica, nastojali smo upozoriti i upoznati i Ministarstvo, ali i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o navedenoj problematici. Brzom reakcijom Osječko-baranjske županije kao našeg osnivača, koji inače nije zadužen za vođenje računa o samoj plaći nego više za razvoj i strategiju bolnice, sredstva su osigurana i isplaćena su na račun Opće županijske bolnice Našice, ali, nažalost, zbog blagdanskih dana i zbog nemogućnosti provođenja cijelog postupka kroz platni promet, čekamo prvi radni dan, odnosno ponedjeljak, kada će djelatnici dobiti plaću – kazao je Šimić za N1 Televiziju, navodeći da je najveći problem u tome što su plaće u bolničkom sustavu rasle i do 35 posto, a bolnički limiti iz kojih se isplaćuju plaće na sva ostala davanja oko dvanaest posto.

(Izvor: SLOBODNA DALMACIJA.hr, https://slobodnadalmacija.hr/, foto: ilustracija)