HUMANITARNA AKCIJA „DAN NARCISA“ ODRŽANA DILJEM MEĐIMURJA

Danas je diljem Međimurja pa tako i u Murskom Središću održana humanitarna akcija „Dan narcisa“ posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Članice Kluba žena „Nova nada“ i Društva žena na štandu koji su postavile ispred robne kuće u centru grada, darivale su građane buketima narcisa, a ovi su za uzvrat davali dobrovoljni prilog. Prikupljeni novac koristiti će se za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova kluba, kako bi povrat u normalan život bio što uspješniji.

Narcise su se još darivale u Kotoribi, u Prelogu na tržnici, u Maloj Subotici kod općine i samoposluge Pojek, u Palovcu, Držimurcu i Štefancu, Svetom Križu, na Belici kod Robne kuće, u Pribislavcu kod opskrbnog centra METSS i kod Konzuma, u Nedelišću kod općine, u Brezju i Lopatincu kod METSS-ovih dućana, u Dragoslavcu i Pleškovcu kod METSS-ovog dućana, te u Domašincu i Gardinovcu kod Društvenog doma.

6b2610f9-5308-4cbc-bd06-a572d6c38f5d

Karcinom dojke je epidemijska bolest suvremenog svijeta, stoga je sukladno preporukama Vijeća Europe ali i znanstveno utemeljenim smjernicama Ministarstvo zdravlja 2006. godine započelo s provođenjem Nacionalnog programa kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina.

Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Karcinom dojke je prva bolest na ljestvici smrtnosti od zloćudnih tumora kod žena. Nažalost, male su mugućnosti prevencije, no bolest se može na vrijeme otkriti i liječiti.

Tradicionalnom, simboličnom prodajom narcisa, Županijska liga protiv raka Čakovec, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije te Klub žena oboljelih od raka dojke “Nova nada” osim prikupljanja humanitarnih priloga, žele pozornost skrenuti na važnost preventivnih pregleda kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi.

(rt, foto GMS)

e27e8cb5-cd51-4d00-8871-f4fedcbb6229