HSU Umirovljenici traže zaustavljanje cijepljenja

Hrvatska stranka umirovljenika apelira na Vladu RH i Stožer civilne zaštite da odustane od cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZeneca i da nabavi cjepivo sigurno za tu dobnu skupinu.
Države koje poštuju svoje starije sugrađane poput Francuske, Njemačke, Italije, Švedske i Poljske ne preporučuju upotrebu ovog cjepiva za starije osobe (55/60/65+), a Hrvatska je donijela odluku da će započeti s procjepljivanjem njime danas!
Predlažemo kupnju drugog, sigurnog cjepiva koje postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje AstraZenece na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima cjepiva bio nedovoljno zastupljen da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost.
Iz gostovanja dr. Markotić u dnevniku jedne nacionalne tv kuće u nedjelju, 7.2.2021., moglo se iščitati objašnjenje odluke o cijepljenju AstraZenecinim cjepivom starije skupine građana kao “bolje vam je išta nego ništa” jer kada ćete doći na red ako se sada ne cijepite! Također je objasnila da će starije osobe manje umirati ako prime ovo cjepivo, kao da ih sada malo umire.
HSU apelira na gospodu iz Stožera civilne zaštite da u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red.
Nužno je brzo i odlučno djelovati, donijeti odluku da se za osobe starije životne dobi osigura djelotvorno cjepivo.
Napominjem da brojke umrlih u 2020. godini opominju, kao i broj umrlih od COVIDA-19.
Ne dozvolimo još jednu ugrozu već ugroženih građana RH i ne radimo pokusne kuniće od umirovljenika koji su prvi na redu za cijepljenje!

Veselko Gabričević
predsjednik HSU-a