HRT Glas Hrvatske: Mursko Središće – tamo gdje Pozoj spava

Naš kolega Vjekoslav Madunić u Murskom Središću proveo je dva dana. Kao sažetak putovanja ističe: “Moji prvi dojmovi nakon prvoga dana boravka u Murskom Središću su bili da tu sve štima. Ni sutradan se ocjena nije promijenila, naprotiv.” Prenosimo njegov doživljaj toga pitomog međimurskog gradića, piše Glas Hrvatske, https://glashrvatske.hrt.hr/.

“Gradić na sjeveru naše zemlje, smješten na obalama Mure, broji nešto više od 6.600 stanovnika s pripadajućim naseljima. Ipak, oni su po nečemu prvi u Hrvatskoj – po iskorištenosti novca iz Europskih fondova.

Kako to tamo rade? Jedna je stranka vladajuća, ali za razliku od drugih sredina u Hrvatskoj u kojima žele “da susjedu crkne krava”, Murskosredišćanci oko bitnih stvari, kao što su EU fondovi, zaboravljaju na sitne pakosti i svi podržavaju svoga gradonačelnika Dražena Srpaka i ekipu koja na projektima marljivo radi.

Vjerujem da bi mnogi iz drugih krajeva koji pokušavaju isto, trebali što prije na team-building u ovu međimursku oazu, vidjeti izbliza kako se to radi.

A u što je potrošen novac? U projektu aglomeracije grada i okolnih malih naselja vrijednom 200 milijuna kuna, velikim dijelom iz EU fondova, napravljeno je ono što svaka sredina priželjkuje: kanalizacija i suvremeni pročistać voda, dječji vrtić, industrijska zona Brezje, odlagalište smeća Hrastinka, ceste, led-rasvjeta grada i pripadajućih naselja , Ribički dom … i projekti u pripremi poput širokopojasnog interneta. Dosad oko 400 milijuna kuna!

A sada, prošećimo gradom i šetnicom uz Muru kako smo to napravili Zoran Turk, voditelj Centra za kulturu – moj vodič, i ja. Šetnica uz rijeku trenutačno je dugačka u urbanom dijelu 1100 metara, u drugom dijelu još 3300 m. U budućnosti kako se planira spoj do Sv.Martina na Muri bit će ukupno 12 kilometara.

Voditelj Centra za kulturu Mursko Središće Zoran Turk (Foto: Vjekoslav Madunić/Glas Hrvatske)

Mura je lijepa ali brza i opasna rijeka. Hodajući do skele Fusek, prvo što će vam izazvati pozornost su vrlo lijepe visoke svjetiljke koje su oblikovane poput rudarske  lampe. Odličan, pet – dizajneru! Na skeli Fusek s kojom smo se za nekoliko minuta prevezli na drugu stranu u svojoj ulozi uživa skelar Stjepan Zadravec, vitalni šezdesetosmogodišnjak koji mi kaže kako mu je skela najvažnija stvar u životu. Osobenjak, vidi se da uživa u svom poslu i rijeci Muri.

Put nas je dalje vodio u Cimper, turistički kompleks u kojemu su nekada bili Spomen dom rudarstva, znameniti separator koji je jedini preživio svojedobno preuzimanje jedne privatne tvrtke, ali ni on ne radi, pivnica, hostel, edukativne šetnice i destilerija. Bio sam tamo prije otprilike pet godina i sve nas je ugodno iznenadio taj prostor i sadržaji. Saznao sam da grad namjerava najprije oživjeti impresivni separator rudače i jalovine sa predmetima iz vremena kada je rudarstvo bila najjača industrijska grana i praktički je svaki Murskosredišćanec na neki način bio povezan s rudnikom. Inače, rudnik je zatvorio vrata još prije 48 godina ali stanovnici grada svoje sjećanje i poštovanje su iskazali velikom skulpturom rudara u centru mjesta. Za kraj ove tužne priče, a nadam se da će svi ti objekti oživjeti za godinu-dvije, podatak koji ilustrira koji je trud tu uložen tijekom desetljeća: do zatvaranja 1972. tu je iskpoana 4.593.961 tona ugljena. Pregazila ih nafta svojom cijenom.

U mjestu Peklenica posjetio sam najzanimljiviji objekat na ovom turističkom putovanju. Kompleks “Med dvemi vodami” otvoren 16. lipnja, vrijedi svaku od 12 milijuna i stotinu tisuća kuna. Sjajno uređeno, uz odličnu prezentaciju mlade službenice Sare Srša, a nadasve zanimljivo zbog cijeloga niza interaktivnih eksponata. Pjev raznorodnih ptica u slušalicama vraća vas u prirodu dok ekranima lete iste te ptice, prelijevaju se istinske boje prirode… Bogate natuknice s edukativnim sadržajima… sve to možete tamo vidjeti i doživjeti. Sve pohvale Međimurskoj prirodi – javnoj ustanovi za zaštitu prirode koja je taj projekt osmislila i 2017. godine prijavila se na natječaj “Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine”. Prijedlog se pripremao u suradnji s Međimurskom županijom, Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA, TZ Međimurske županije i općinom Sveti Martin na Muri. Za povećanje edukativnog kapaciteta Županije, osim zgrade s pratećim objektima (veliko odlično uređeno dječje igralište, prvi objekat na ulazu posvećen hrastu “Moj hrast Adam” i pioniru zaštite prirode u svijetu  Aldu  Leopoldu koji je prvi zaštitio neko prirodno područje u američkome Gilu, sjenica, hotel za kukce itd), važna je Eko-turističko poučna pješačka i biciklistička staza “Svetomartinska Mura”. Naposlijetku  još i “Matulov grunt”u Frkanovcu, edukacijsko-interpretacijski centar koji obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekata Županije te njihovo otvaranje za javnost.

Samo riječi pohvale za 90 minuta provedenih u tom krugu, a na kraju vas čeka još jedna svečanost za oči: iznimno lijepo dizajnirana suvenirnica s artefaktima iz cijele Međimurske županije. U Peklenici je i najstariji izvor nafte u ovom dijelu Europe iz 1856. a domaćini me uvjeravaju da je bilo i prvo u svijetu, prije Pennsylvanije. Kako bilo, nafta ondje izvire i danas.

Sad se zasigurno pitate tko ili što je pozoj iz naslova. Pozoj je zmaj poznat iz legendi mnogih mjesta u Međimurju s različitim pričama. Meni se najviše dopada legenda po kojoj je pozoj ispod cijeloga Međimurja. Ako je birao, nije mogao odabrati bolje – dodao bih ja.”

(tekst I foto: Vjekoslav Madunić, Glas Hrvatske, https://glashrvatske.hrt.hr/)