HLADNA ORUŽJA VATRENOG MEĐIMURCA BRANKA KONČIĆA

O Branku Ignacu Končiću iz D. Koncovčaka i o njegovoj ljubavi prema oružju te o ulozi koju je imao kao jedan od najboljih hrvatskih puškara u Domovinskom ratu opširno smo pisali u kolovozu (http://muralist.hr/?s=branko+kon%C4%8Di%C4%87), a sada donosimo još nekoliko zanimljivosti o ovome našemu vatrenome Međimurcu.

a

Branko nam je odmah na početku razgovora naglasio da znanost o oružju HOPLOLOGIJA za njega ne znači da bi se oružjem nekome nanijelo zlo, nego jednostavno predstavlja njegovu fascinaciju njime još od dječačkih dana. To je ljubav prema zanatu isto kao što i mnogi drugi ljudi vole i cijene svoje zanimanje. Osim što je bio vrsni puškar, dakle zaljubljenik u vatreno oružje, Branko se na isti način posvetio i onome hladnomu. Tako u njegovoj zbirci možete vidjeti razne mačeve, sablje, florete, lukove i samostrele.

b

Govorio nam je Branko i o samome nastanku prvog oružja od pračovjeka koji je živio od skupljanja plodova da bi shvatio da je bačeni kamen na životinju učinkovitiji. Dodavši mu drveni nastavak nastala je prva sjekira, a naoštreni kamen postao je prvi nož. Zašiljeno dugo i tanko drvo pretvorilo se u koplje, a pronalaskom tetive učinjen je veliki napredak jer su tako nastali luk i strijela koji su bili trostruko učinkovitiji od svega do tada poznatog. Izrada ovog oružja nije zahtijevala neku posebnu vještinu jer se materijal nalazio u prirodnom okruženju i čovjeku je bio lako dostupan.

c

d

Prošle su tisuće godina dok se strelica nije modernizirala, sve do brončanog doba kada su se počeli upotrebljavati vrhovi za različite upotrebe. Usporedno počela su se modernizirati i ostala oružja kao što su brončani nož, sjekira, koplje i mač. Kada je čovjek savladao obradu željeza, taljenje, lijevanje, kovanje i brušenje počelo je tada moderno željezno doba. Oružje se stalno usavršavalo jer je povijest čovječanstva ujedno i povijest ratova. Do velikih promjena dolazi u ranom srednjem vijeku točnije početkom „stogodišnjeg rata“ u Europi. U uporabu ulazi samostrel, revolucionarni proizvod za ono vrijeme. On je mogao pogađati cilj na daljinu tako da je probijao oklop viteza na konju pa je sada običan pješački vojnik niskog staleža mogao ubiti plemića što je do tada bilo nezamislivo. Papa je čak zabranio običnim vojnicima kršćanima upotrebu samostrela, što je naravno bila besmislica.

e

f

U Britaniji se u to vrijeme pojavljuje Velški dugi luk koji potpuno parira samostrelu pa sada obični seljaci kmetovi, koji mogu biti pozvani bilo kad pod oružje postaju profesionalni strijelci i plaćenici, a običan puk ih slavi kao heroje te se ujedno uveliko promijenio odnos između niskog i visokog staleža. Sljedeći korak u razvoju oružja bio je katapult. Kada je trebalo osvojiti zidine nekog grada primjenjivao se taj prvi ratni stroj koji je mogao izbacivati desetine uvećanih sulica, koplja ili pak gromada kamena, vatrenih kugli te smjesa zapaljenih smola.

g

h

Prošlo je još nekoliko stoljeća, a da je oružje funkcioniralo samo zahvaljujući snazi čovjekovih mišića. Napredak stiže polako i sigurno otkrićem baruta no tu već počinje priča o vatrenom oružju koja slijedi u sljedećem nastavku.

Pokazao nam je Branko svoju zbirku hladnog oružja koju smo i osobno isprobali. Većinu je napravio ili rekonstruirao sam od originalnih materijala, a neke primjerke je kupio ili dobio na poklon. Tako je završilo još jedno ugodno druženje sa našim Međimurcem koji njeguje ljubav prema oružju, no ono će se uskoro nastaviti kada ćemo pisati o ulozi oružja u Domovinskom ratu, naravno opet razgovarajući sa našim simpatičnim Brankecom.

(R. Tomanić, foto A. Jurak, ilustracije Branko Končić)

j

i