GRADSKI MIX – VATROGASCI, PATKE, PARKIRANJE, ONEČIŠĆENJE MURE, UMJETNI CVJETNI OTOK

Ovih dana u maloj blic šetnji našim gradom zatekli smo vatrogasce DVD-a Mursko Središće kako marljivo peru i čiste staklenu kućicu u kojoj se nalazi cisterna iz 1892. godine. Zanimljivo je da je ovo staro vatrogasno vozilo 10 godina mlađe od samog društva koje je osnovano 1882. Čišćenje su predvodili zapovjednik Miljenko Palnec i dozapovjednik Petar Kraljić, a svesrdno su im pomagali mladi vatrogasci bez kojih u zadnje vrijeme ne prolazi ni jedna akcija.

U gradskoj lučici na šetnici uz Muru svakodnevno se mogu vidjeti mlade divlje patke kako bezbrižno plivaju i druže se sa šetačima. Toliko su pitome da izlaze na šetnicu i bez ikakvog straha poziraju svima koji ih žele fotografirati.

Onečišćenje Mure nastavlja se i dalje pa više nije nikakva sreća ili umjetnost snimiti crnu tekućinu koja se slobodno ulijeva u rijeku iz šahta kod betonskog mosta. Na ovo više nema nikakvog smisla trošiti riječi.

Grad je zamolio sve cijenjene kupce mesnice Ravlić da ne parkiraju svoja vozila ispred nje jer je to zabranjeno što se vidi i na prometnom znaku. Međutim rijetko tko se toga pridržava pa se tako mogu vidjeti auti kako stoje i čekaju vlasnika da se opskrbi mesom. Ne radi se tu o nekom dužem zadržavanju, riječ je o nekoliko minuta, no i to može izazvati određeni zastoj.

Nakupine drveća kod željeznog mosta svakim su danom sve veće. Na proljeće su čak propupale i prolistale, a sad iz njih rastu velike svježe grane ispod kojih cvjeta lijepo divlje cvijeće. Središće tako dobiva umjetni otok koji bi s vremenom mogao postati i turistička atrakcija.

I za kraj jedna zanimljiva fotografija naše crkve koju bi mogli nazvati „dva tornja“.

 

                                                                              (tekst i foto R. Tomanić)