GRADSKI ČELNICI I BRANITELJI OBILJEŽILI DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada. Toga je dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu državnopravnih sveza sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim ni legalnim ni jedno tijelo dotadašnje Jugoslavije, te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja  kao takva više ne postoji.

Danas su povodom toga kod spomenika Piramide predstavnici branitelja predvođeni svojim predsjednikom Tihomirom Okrešom, kao i gradski čelnici, gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak te dogradonačelnik Zvonimir Vrtarić položili vijenac i zapalili svijeće. Evo i njihovih kratkih izjava:

Dražen Srpak: “Drago mi je što smo uspjeli revitalizirati ogranak Hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata u našem gradu. Suradnja sa njima je odlična i ovo je prvi put da zajedno polažemo vijenac. Dodijelili smo im prostorije i to dokazuje koliko treba cijeniti njihov doprinos u stvaranju neovisne države, koji je jednostavno nemjerljiv. Prošlost treba poštovati.”

Miljenko Cmrečak: “Dan neovisnosti je najznačajniji dan u našoj novijoj povijesti jer smo dobili nezavisnu i samostalnu državu koja se polako razvija. Postoje veliki problemi, korupcija, nezaposlenost, nelikvidnost i trebamo Božji blagoslov kako bi bolje živjeli u svojoj domovini.”

Tihomir Okreša: “Zahvaljujem se gradskim vlastima što nas podržavaju. Danas slavimo Dan neovisnosti i došli smo odati počast našim poginulim braniteljima. Nadamo se da će u ovoj našoj Hrvatskoj za koju smo se borili biti bolje, ne samo nama nego i mladim generacijama”      (tekst i foto Tin Tomanić)