GRADONAČELNIK PRIMIO USPJEŠNE – BESPLATNI UDŽBENICI ZA SVE

U Gradskoj vjećnici gradonačelnik  D.Srpak danas  je primio i čestitao im na upjesima Ivanu Tarandek višegodišnju državnu prvakinju iz kemije,  maturanticu sa  100 % riješenih pitanja iz mature, te kandidatkinju za upis na Harward , kao jednu od dva srednjoškolca koji su dobili prijavu za Harward.

 Čestitkom i lijepim željama  na  daljnjem studiju  riječi su kojim se Srpak obratio Ivani te joj u ime grada po njezinoj želji poklonio fotoaparat.

Uz Ivanu na primanju je bila i  Rebeka Novinić mala atletičarka koja je na igrama mladih u Splitu osvojila srebrnu medalju .

 

U razgovoru sa gradonačelnikom istaknula je da se i dalje želi baviti atletikom , a njena potajna želja je da se jednog dana takmiči i na Olimpijskim igrama.

 

I ona je od Grada primila nagradu u obliku bona kojeg može iskoristiti u Zlatarni Bruno u M.Središću po vlastitom izboru.

 

Današnje druženje sa uspješnim mladim mještankama Grada gradonačelnik je iskoristio da se preko medija obrati javnosti i da upozna sve osmoškolce kako će u slijedećem četverogodišnjem ciklusu svi školski udžbenici biti besplatni. Tako je danas odlučeno na Međimurskoj županiji u dogovoru sa Županijom i ostalim načelnicim i gradonačelnicima. To znači da će 70 %  troškova snositi Županija , a 30 % Grad. Što se tiče troškova ukupan trošak za svu djecu M.Središća iznositi će 350.000 kuna.

Obavezno se mora istaći da se svi udžbenici vraćaju nakon završetka školske godine te se već sada učenici upozoravaju da su ih dužni čuvati kako bi ih mogli kasnije koristiti i drugi. Sve radne bilježnice , mapa , školski pribor i dalje će finacirati roditelji. Koliko smo upoznati da svi oni koji su se već negdje predbilježili za knjige, biti će na neki način obeštećeni no za sada se još ne zna kroz koji i kakav model.

Na kraju se gradonačelnik još jednom osvrnuo i na slučaj magistra Daria Mikulića istaknuvši da mu je žao što mora trošiti toliko vremena na taj slučaj koji je sasvim jasan te istaknuo da je on dobio 36 000 kuna bespovratne  stipendije u cilju školovanja i završetka studija  , ali Grad nije taj koji mu s obzirom na njegovu stručnost može pružiti posao za njegovo daljnje izučavanje i izobrazbu.

 

                                                                                                           (Z. Rihtarec)