GRADONAČELNIK DRAŽEN SRPAK UPUTIO BLAGDANSKU ČESTITKU – KAKVA JE BILA 2014. ?

Drage građanke i građani Grada Mursko Središće!

U ovo Božićno vrijeme želim vam uputiti riječi mira, ljubavi,vjere i nade. Pogotovo onima koji teško žive,bilo zbog bolesti, slabijeg materijalnog stanja ili nekih drugih briga koje danas nisu rijetkost i svi se uglavnom moramo sa nečim nositi.

Bolesnima želim da što prije ozdrave, tužnima da što prije vrate mir u svoja srca,onima koji su bez posla da im se što prije pruži prilika za zaposlenje.

Djeci i mladima želim da budu uspješni u svladavanju školskih obveza,polaganju ispita na fakultetima, te raznim aktivnostima u sportu, kulturi i obrazovanju u kojima su mnogi ostvarili izvanredne rezultate. Neću ih poimence isticati da nekoga ne zaboravim, ali im svima od srca čestitam na prekrasnim rezultatima, a dokaz tome su bila mnoga primanja kod ostvarenih rezultata uz skromno darivanje.

Za naše najmlađe također nismo zaboravili, te je za svu vrtićku djecu koja trebaju logopeda određeno da je omjer kod plaćanja vrtića 60 % grad i 40 % roditelj kako bi roditelji lakše podnijeli taj trošak. U proračunu za 2015. g. se planira financirati projekte za novi gradski vrtić koji se planira graditi putem EU fondova. Kompletno je obnovljena kuhinja u vrtiću, a za iduću godinu se još planira nabaviti rabljeno vozilo za dostavu hrane u vrtić u Peklenici.

Za umirovljenike sa manjim mirovinama osigurali smo prigodni božićni bon u iznosu od  100 kn, opremljena je prostorija za druženja.

Želim također čestitati udrugama na odličnim postignutim rezultatima, a neću ih također poimence nabrajati jer su oni najbolji ionako svima poznati, a ostalima poručujem da i nadalje strpljivo rade, budu složni pa će i rezultati doći. U idućoj 2015. godini planirano je više sredstava za kapitalne i tekuće donacije.

Kao što znate ove godine smo uz već prije vraćeno vađenje krvi u ambulanti uspjeli otvoriti nekoliko značajnih državnih ureda u gradu. Od travnja se tako mogu u našem gradu ishoditi osobni dokumenti,produžiti vozačka i prometna dozvola,otvorili smo ured za „urbanizam“, na Sv. Barbaru ured za mirovinsko osiguranje, a vjerujem da ćemo vrlo brzo i ured HZZO jer je manje-više sve dogovoreno pa će se tako moći i te potrebe u vidu raznih prijava,odjava, ovjere zdravstvenih potreba moći ostvariti u našem gradu. Time na neki način zaokružujemo ono što grad čini gradom.

O problemu prometa kroz grad svakodnevno se govori. Postoji cijela jedna knjiga dopisa, zamolbi, zahtjeva za pomoć koja je tražena od ministarstva prometa, vanjskih poslova, predsjednika Vlade i države, Hrvatskih cesta, županije. Nažalost dosad su volju za pomoć iskazale Hrvatske ceste koje su ograničile brzinu na 40 km/h kroz centar, te financirale postavljanje stupića na glavnoj prometnici kako bismo barem povećali sigurnost pješaka i djece zbog nepropisnog parkiranja. Trud ulažu i inspekcijske službe min. prometa, ali te mjere ne daju nikakve rezultate i promet i nadalje raste pa je tako već brojka od 15.000 teretnjaka na mjesec sasvim izgledna. Sa županom sam dogovorio izradu idejnog rješenje novog mosta i zaobilaznice i to će financirati županija. U kontaktu smo sa Općinom Lendava oko tog problema i surađujemo dobro, te imamo njihovu potporu.

Ne odustajemo od rješenje problema i ne bude li pomaka ozbiljno razmišljamo i građanskom neposluhu koji će zasigurno dati rezultata.

Po svim naseljima se nešto radilo, negdje više, negdje manje, a obećajem da kad završimo staze u Križovcu i Peklenici  koje zajedno koštaju oko 1.000.000,00 kn da su na redu za neke veće investicije Hlapičina i Štrukovec i tu ću poštivati želje mjesnih odbora što će to točno biti. Ovakav princip moramo poštivati iz razloga jer kad za neki projekt godinu ili više dana ishođujemo dokumentaciju želimo ih i završiti,a uz to vezani su na sufinanciranje od strane ŽUC-a.

U Križovcu je također ulagano u spremište DVD-a i iduće godine ono dobiva krovište i riješena je odvodnja kod NK Torpeda.

U Peklenici se cijelu godinu ponešto radilo. Dobili smo konačno nakon više od godine dana građevinsku dozvolu i koristim priliku da zahvalim svim Pekleničarima koji žive u Čakovečkoj ulici na suradnji. Izmještene su bandere i ograde i raspisan je natječaj za gradnju staze u cijeloj dužini ,te uskoro kreće gradnja. U spomen parku naftaštva postavljena su nekadašnja kola za prijevoz nafte. U domu je opremljena nova kuhinja. U planu je zamjena pokrova na domu i dobivanje dodatnih prostorija u potkrovlju.

U Štrukovcu i Hlapičini su rješavane oborinske vode, u Hlapičini je rekonstruirana pumparnica mjesnog vodovoda, NK Hajduku je grad pomogao oko organizacije 40 godina kluba. Kao što sam već prije spomenuo već u ovom proračunu za 2015. g. osigurana su sredstva za ta dva naselja, a u projekcijama proračuna za 2016. g. i  2017. g. vidljiva su buduća značajnija ulaganja u njih.

U samom Murskom Središću konačno je zgrada kina „Rudar“ dobila novi krov i fasadu, a daljnja obnova u visini milijun kuna kandidirana je u ministarstvo kulture. U ulici F. Koroša produžena je niskonaponska mreža i javna rasvjeta, uskoro ide i vodovodna mreža. I nadalje radimo na projektima ulica Martinska, M. Gupca i A. Mihanovića. Martinska će biti uskoro gotova, dok je najteži postupak kod A. Mihanovića (kod groblja) zbog potrebe proširenja i velikog broja vlasnika koji ne žive ovdje, a ima i umrlih. Ali riješiti ćemo i to samo što nas usporava.I nadalje se provode aktivnosti oko izmještanja antenskog stupa i operater ishođuje dokumentaciju.

Opremljena je civilna zaštita tako da smo kupili agregate za struju i motorne pile i dali ih DVD- u Mursko Središće i Peklenica na uporabu i čuvanje. Obnovljeno je vanjsko uređenje kapelice u ul.M. Gupca, a u Sitnicama je postavljen veliki križ, a započela je i gradnja kapelice. Uskoro će biti u potpunosti riješena infrastruktura. U ulici Matije Gupca na čestici koje su se vlasnici odrekli u korist grada postavlja se košarkaško i dječje igralište sa uređenim okolišem. U cijelom M. Središću ispirana je kanalizacija za potrebe snimanja i projektiranja nove aglomeracije. Sa tvrtkom „Piškornica“ dogovoreno je da ona preuzme sanaciju smetlišta Hrastinka bez financijskih obveza grada.

Postavljeni su stupići u Frankopanskoj, te uređeno parkiralište kod policije koje građani sada mogu slobodno koristiti. Poslovna zona „Brezje“ je ispanjena, poravnata, tretirana herbicidima, projektiraju se ceste u zoni, kreće izmještanje plinovoda, te su prodane još tri parcele istočno od pruge. Vjerujem da će uskoro početi prva gradnja. Na žalost previše vremena je izgubljeno u prošlosti, neki su u razvijanju zona petnaest godina ispred nas i ispravak toga ne ide preko noći.

Grad je najvećim djelom financirao izdavanje Rječnika grada i ovom prilikom zahvaljujem autorima na knjizi za budućnost.

Kroz godinu održali smo niz manifestacija od kojih je najznačajnija bila snimanje emisije Lijepom našom za koju sam primio niz pohvala diljem Hrvatske. Zahvaljujem svima koji su radili u turističkoj zajednici i doprinijeli  prezentaciji grada. Zahvaljujem također djelatnicima Grada na trudu koji su ulagali tijekom cijele godine. Naravno da i oni, kao i svi mi mogu pogriješiti u radu, a to u današnjem brzom načinu života i nije teško pa molim da se to ne uzima za zlo. Truditi ćemo se biti Vam na usluzi i nadalje i još poboljšati rad gradske uprave.

U mjesecu siječnju čekaju nas izbori za mjesne odbore koji će se održati 18. siječnja. Pozivam Vas da izađete na izbore i izaberete svoje predstavnike, naravno dokazane ljude, one koji će se truditi  da sva naša mjesta budu  uređena i nastave svoj daljnji razvoj.

Želim zahvaliti župnicima Antekoloviću, Hercegu, Mesariću i Leskovaru na dobroj suradnji, zatim Policijskoj postaji Mursko Središće, osnovnoj školi, vrtićima, KUD-u Mura, braniteljima, domu zdravlja, a naravno i svim ostalim državnim uredima u Murskom Središću.

Posebno pak želim pohvaliti sva tri gradska DVD-a koji su kod poplave pokazali vrhunsku hrabrost, požrtvovnost, znanje i time spriječili veće materijalne štete. Pomagali su naravno pripadnici CZ, mnogi Romi i obični mali ljudi. Hvala svima!

U ovom vremenu koje mnogima ne donosi boljitak na osobnom planu,vremenu u kojem se teško živi iz raznih razloga, želim da u temelju naših života, u našim obiteljima, vlada mir, razumijevanje, ljubav, zdravlje, vjera i blagostanje. Budimo strpljivi sa vjerom u bolje sutra. Pomažimo jedni drugima i neka nas mali Isus koji dolazi dodatno oplemeni.

Sretna Vam nova godina i neka duh Božića u naša srca donese pozitivne misli, pozitivnu energiju kojom ćemo graditi našu budućnost u 2015. godini.

SRETNO!       

GRADONAČELNIK:

Dražen Srpak