Gradonačelnik Dražen Srpak na Hrvatskom danu u Nardi

Općina Narda u Mađarskoj nastanjena je gradišćanskim Hrvatima koji već stoljećima čuvaju hrvatski identitet, a njeguju i prijateljske i bliske odnose s gradom Mursko Srediće. U nedjelju, 22. kolovoza održali su manifestaciju „Hrvatski dan“, na kojoj je gost bio i gradonačelnik Murskog Središća i počasni građanin Narde, Dražen Srpak. Grad Mursko Središće i Općina Narda pobratimili su se 4. prosinca 2014. godine, na blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara.

Grad Mursko Središće pomaže Nardi kod pojedinih manifestacija i projekata, a skromno je financijski pripomogao i njihov vrtić. Također, gradonačelnik Dražen Srpak česta je poveznica između Narde i raznih institucija i ustanova Republike Hrvatske. U Nardi je često nastupalo i Kulturno umjetničko društvo Mura iz Mursko Središća, a predsjednik KUD-a Mura, Slavko Bregović, ostao je njihovim tamburašima u sjećanju kao dobar učitelj. Zbog situacije s pandemijom koronavirusa, to ove godine još nije bile izvedivo, no svi se vesele budućoj suradnji.

Tradicionalne hrvatske pjesme i plesovi i obilje pozitivne energije obilježili su i ovaj Hrvatski dan, a Hrvati iz Narde su još jednom pokazali Hrvatima u inozemstvu, ali i Domovini, kako se čuvaju i prezentiraju običaji, kultura i identitet. Nastupala su kulturna društva iz Narde i susjednih hrvatskih sela, Četara, Hrvatskih Šica i Petrovog Sela. Nakon kulturnog programa uslijedila je večera i hrvatski bal uz lokalni tamburaški sastav.

(GMS)