GRADIŠĆANSKI HRVATI KOČIJAMA I KONJIMA PROJAHALI GRADOM ! (foto Tin Tomanić)

“Po staza naših starih” naziv je turneje koju organiziraju Gradišćanski Hrvati. Projekt je zamišljen kao promocija i realizacija ideje o zajedništvu svih grana Hrvata. Ova povorka je simbolična, jer predstavlja jedinstvo Hrvata u vremenu i prostoru što se želi prikazati svehrvatskim kolom na kraju svakog dana.

Pokušaj je to da se čuje stara riječ naših pradjedova kao i simbol štovanja starine i tradicije koja ne mora biti nazadna i srednjovjekovna, nego koja izvire iz života i jedini je pravi izvor kojemu se uvijek vrijedi vratiti i iz njega crpiti.

Ovime se želi povezivati ljude, krajeve, institucije i društva. Prvenstveno ljude, jer će ljudske veze biti zalog da će veza trajati, da će se jezik koristiti i opstati!

Ove godine krenuli su iz Rogoznice 01.07. a završiti će 14.07. u Čunovu, Sarndoru, Bizonji, Wieselburgu i Kimlingu. Proći će 5 država i stotine kilometara. Organizator turneje je dr. Franjo Pajrić.

Danas su sa svojim konjima i kočijama stigli u Mursko Središće gdje ih je dočekao gradonačelnik Dražen Srpak sa suradnicima iz Turističke zajednice.

Kako je to sve lijepo izgledalo, kako smo primili naše hrvate i kako su se oni proveli u našem gradu pogledajte u fotoreportaži Tina Tomanića.