Građani bijesni zbog natječaja za energetsku obnovu: “Bio sam ulogiran i sustav me izbacio. Tražimo da se natječaj ponovi!”

Na natječaj za energetsku obnovu Fonda za energetsku učinkovitost stiglo je 7386 prijava, no mnogi se nisu uspjeli prijaviti zbog pada sustava. I dok su građani bijesni, iz Fonda tvrde da je sustav funkcionirao jer to dokazuje veliki broj prijava. Zainteresiranima poručuju da će natječaj biti i – dogodine.

Javljaju nam se čitatelji koji su se jutros pokušavali ulogirati u sustav Fonda za energetsku učinkovitost kako bi se prijavili za subvencije za energetsku obnovu kuća. Kažu da sustav nije funkcionirao. U Fondu odgovaraju: “Velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati “.

“Od 8:55 nije moguća prijava, stalno vrti neku grešku. Ponovno su zakazali drzavni informatičari”, požalila nam se čitateljica koja se jutros pokušala ulogirati u sustav Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kako bi dobila subvencije za energetsku obnovu kuća.

Požalio se još jedan čitatelj.

“Prijava je bila moguća (u mom slučaju) tek nakon 9:25. Daleko je to od normalnog tijeka prijave. Ovdje se radi o javnom pozivu, što znači, tko prvi, njegova djevojka.Time nisu ispunjeni uvjeti da svi prijavitelji imaju jednaka prava na prijavu. Ovakav natječaj nije pravedan te bi se morao ponoviti”, požalio nam se.

Na pojedinim grupama na Facebooku žale se brojni koji su ostali kratkih rukava.

“Spominju i neke teorije da je možda sve namješteno. Ja ne vjerujem u to. Mislim da je riječ o preopterećenju sustava. Zabrinjavajuće je da Fond nije ispunio tehničke uvjete iako je po svim medijima bilo govoreno kako je očekivani broj prijavitelja do deset tisuća. Deset tisuća zahtjeva u kratkom roku prema web serveru u današnje doba cloud computinga gdje se resursi mogu kratkoročno zakupiti ne predstavlja problem niti manjim poduzećima”, dodao je čitatelj.

“Tražimo da se natječaj poništi”

“Zbog potpune nemogućnosti ulaska i korištenja sustava tražimo poništenje Natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Bio sam ulogiran u sustav još od 8:30 i malo prije 9 sati me sustav izbacio. Iza 10:30 sustav se otvara i prikazuje da je natječaj privremeno zatvoren”, bijesnio je treći čitatelj.

“Kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije u stanju osigurati pošten sustav koji će jednako svim sudionicima natječaja omogućiti prijavu tražimo da se natječaj poništi i da se dokumentacija predaje papirnato jer je stajanje u redu sa dokumentima daleko poštenije od ovog beskorisnog online sustava”, zaključio je.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/, foto čitatelja)