Grad Mursko Središće: Građani, istaknite zastavu Republike Hrvatske povodom praznika

Grad Mursko Središće moli svoje građane da ukoliko je imaju, istaknu na svojoj kući ili stambenoj zgradi zastavu Republike Hrvatske povodom  praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Evo ovako to rade Amerikanci (SAD)

Također podsjeća ustanove da su one to obvezne učiniti, a evo što o tome govori zakon.

(rt, foto rt)

Članak 11.

Zastava Republike Hrvatske ističe se:
1. stalno na zgradama svih državnih organa;
2. u dane praznika Republike Hrvatske;
3. u dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega;
4. u drugim prilikama utvrđenim zakonom. Zastavu Republike Hrvatske viju brodovi i druga plovila pomorske i unutarnje plovidbe. Potanje propise o vijenju zastave Republike Hrvatske u smislu prethodnog stavka propisat će Vlada Republike Hrvatske.

Članak 12.

Zastava Republike Hrvatske može se isticati:
1. pri javnim skupovima (političkim, znanstvenim, kulturno-umjetničkim, sportskim i drugim) koji se održavaju u Republici Hrvatskoj, u skladu s pravilima i običajima održavanja takvih skupova;
2. u drugim prilikama, ako njezina uporaba nije u suprotnosti s odredbama zakona

Članak 13.

Ako se zastava Republike Hrvatske ističe preko ulice ili trga u okomitom položaju, tada se crvena boja zastave nalazi na:
1. sjevernoj strani – ako je pravac ulice istok – zapad, odnosno zapad – istok;
2. istočnoj strani – ako je pravac ulice sjever – jug, odnosno jug – sjever;
3. istočnoj strani kružnog trga. Ako se zastava Republike Hrvatske ističe okomito na stolu, tribini ili kakvom drugom počasnom mjestu, crvena boja zastave je prva s lijeve strane, gledano s prednje strane. Ako se zastava Republike Hrvatske polaže na odar, postolje ili koji drugi predmet ili se nosi u vodoravnom položaju, crvena boja se nalazi s lijeve strane gledano s prednje strane.