GORNJI KRAJ POD VODOM – PUT DO SKELE NEPROHODAN

Vodostaj Mure u porastu: Proglašene redovne obrane od poplava

 

Vodostaj rijeke Mure na vodomjeru Mursko Središće prešao je +360 cm i ima tendenciju daljnjeg porasta. Trenutni vodostaj na Muri u 15,00 sati bio je 364 cm i u daljnjem je porastu.

 

Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu Varaždin danas je u 15 sati objavio odluku o uspostavi redovne obrane od poplave na rijeci Muri. Njezin je vodostaj, naime, na vodomjeru Mursko Središće danas prešao +360 cm i ima tendenciju daljnjeg porasta. Prema protoku vode na hidroelektranama, početak mjera obrane od poplava očekuje se i na Dravi.

Porast se vodostaja, zbog intenzivnih kiša koje su pale na području sliva u Austriji i Sloveniji, očekuje i na rijeci Dravi. Trenutno je protok na izlazu iz Austrije oko 910 m3/s i počeo je stagnirati. U Sloveniji se također pale značajne oborine – na HE Formin je ukupni trenutni protok oko 1000 m3/s.

 

U Murskom Središću očekuje se najviši vodostaj od 390 – 420cm. Vatrogasci dežuraju na šetnici, a po potrebi angažirati će se i civilna zaštita. Gornji kraj u Fusku je već poplavljen, a put do skele neprohodan. Mjesta panici za sada nema jer se izvanredno stanje proglašava kod vodostaja od 460 cm.

 

                                                                    (R. Tomanić, foto Anđelko Jurak)