GORDAN BENCIK: PET JE SATI UJUTRO I NEMA VIŠE SPAVANJA – POČINJE KAMIONSKI TEROR

Ovaj naziv iz naslova upotrijebio je moj otac koji je preselio prošle godine u vinograd gdje i sada živi jer ovo više nije mogao izdržati! Naravno da nije mogao jer ova količina nekontroliranog teškog kamionskog prometa koji prolazi kroz Mursko Središće je psihički i materijalno neizdrživ.

Uvjeren sam da veliki dio glavne ulice živi na granici izdržljivosti, jer vi doslovno ne možete mirno spavati, gledati tv, razgovarati na dvorištu ili sjesti za stol s gostima, rodbinom ili prijateljima koji su vam došli u posjetu. Oni će vas „široko“ gledati pošto se cijela kuća trese, a od buke se međusobno ne čujete.

To je konstantna bučna iritacija popraćena potresom koji rezultira sa strahom od urušavanja kuće pošto je cijela već popucana. I tako to traje već desetak godina. Najžalosnije od svega je da nitko ništa od Gradske uprave ne poduzima, pa čak više ništa ni obećavaju. Čak ni prometna policija ne obavlja svoj posao dok im pod nosom prometuje 500 kamiona dnevno od kojih 90% vozi nedozvoljenom brzinom ili su pretovareni i opremljeni gumama koje nisu zadovoljavajuće za cestovni promet.

Postoje i drugi načini da se regulira kamionski promet naprimjer postavljanjem ležećih policajaca, ograničenjem težine tereta, postavljanjem radara s kamerom, semafora na pješačkim prijelazima. U Austriji uz sve to uz cestu postavljaju kartonske policajce za zavaravanje vozača, dok u Sloveniji kamion ne smije napustiti autocestu bez posebne dozvole za dostavu robe. Kod nas ništa od toga nije napravljeno, jedino Hrvatske ceste popravljaju svake godine šahtove te na taj način omogućavaju nastavak istog scenarija.

Popis oštećenja na kućama koji je Gradska uprava odradila prije dvije godine mogao bi se nadopuniti jer ima dosta novog materijala za dodati u arhivu. Dok vlasnici kuća sami o svojem trošku krpaju nepopravljive pukotine, sve se nastavlja bez ikakvih naznaka rješavanja ovog velikog problema.

Samo ću još napomenuti da je u Sloveniji u susjednom Prekmurju  isplaćena odšteta svakom stanovniku za psihičko i materijalno oštećenje od 5.000- 16.000 eura, naravno zbog kamionskog prometa. Više ne želim pisati, a o našoj djeci koja pješače svakodnevno do škole razmislite sami!

Gordan Bencik, Mursko Središće

(foto Tin Tomanić)

01