FOTOGALERIJA: Međimurci u Kninu na proslavi godišnjice „Oluje“

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.  Središnja svečanost tradicionalno se održava u Kninu – gradu koji je prije 24 godine oslobođen u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” ujutro je počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Govor u Kninu održao je premijer Andrej Plenković. Svima je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnicu vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Predsjedanje Europskom unijom premijer je posvetio hrvatskim braniteljima. U svom se govoru prisjetio poginulog vojnika Josipa Briškog, koji je ubijen u terorističkom napadu u Afganistanu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvastke vojske i policije.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, rekla je:

“Obvezuju nas naši mrtvi, nestali, oni koji ne mogu odgovoriti, da ih pronađemo i damo mir njihovim kostima”.

Ovoj proslavi prisustvovali su i Međimurci u organizaciji zajedničke suradnje varaždinskih PUMA i HVIDR-e Jug Čakovec, a autobus do Knina osiguralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Prema riječima predsjednika HVIDR-e Jug Čakovec Pave Jazvića ovo je samo dio plodne suradnje ovih udruga za koju očekuje da će u budućnosti biti još bolja i plodnija.

Dio onoga što se događalo u Kninu  možete pogledati u velikoj fotogaleriji koju su snimili Anđelko Jurak i Pavo Jazvić.

(rt, foto: A. Jurak, P. Jazvić)