FOTO Pobratimljenu Nardu poharala poplava i tornado

U Mađarskom dijelu Gradišća uz samu granicu s Austrijom je općina Narda koja je pobratimljena s Gradom Mursko Središće, a suradnja je na visokom nivou. Ljudi se međusobno poznaju, razmjenjuju se kulturni, sportski i drugi sadržaji, Grad Mursko Središće pomagao je u očuvanju hrvatske kulture pjesme i plesa te je tako prošle godine izdana pjesmarica starih gradiščanskih pjesama.

Grad Mursko Središće također je pomagao kod ponovnog otvaranja dječjeg vrtića na način da je donirao određena sredstva, a gradonačelnik Dražen Srpak se osobno založio kod Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine te su i oni također pomogli u tome. Dugogodišnje veze i suradnja urodili su i iskrenim prijateljstvima te nas je stoga izuzetno pogodilo ovo što im se desilo. Gradonačelnik je razgovarao s načelnicom Općine Narda Kristinom Glavanić te s našim veleposlanikom u Budimpešti g. Andrlićem u svrhu moguće pomoći pobratimljenoj općini.

Načelnica Općine zamolila je gradonačelnika da se još danas pričeka jer se ionako zbog trenutne kiše i natopljenog terena ne može puno učiniti, a da će se o mogućoj pomoći još danas tijekom dana ili najkasnije sutra očitovati, a nakon toga će Grad Mursko Središće u skladu sa svojim mogućnostima isto i učiniti. Sreća je što nema stradalih, a vjerujemo da će se uz pomoć njihove Županije, Mađarske države, našeg veleposlanstva pa i Grada Mursko Središće stvari brzo dovesti u red.

(GMS)