FOTO PD Bundek „S osmjehom u planine“ vodi i osobe s invaliditetom

Na ovogodišnjem 7. Urbanovom pohodu koji je PD Bundek organizirao 12. 5. 2024. uključile su se i osobe s invaliditetom u okviru Bundekovog projekta „S osmijehom u planine“ i u okviru nacionalnog projekta Radne skupine za OSI pri HPS „Pruži mi ruku“.

Urbanov pohod Bundeki već tradicionalno organiziraju po Štrigovskoj kružnoj stazi koja je duga oko 10 km, a prolazi predivnim krajolicima štrigovskog okruženja, nije prenaporna i preteška pa je primjerna i za pokretne osobe s invaliditetom.

Na ovogodišnjem pohodu sudjelovalo je 80-ak planinara od kojih je bilo nekoliko osoba s invaliditetom iz Istre, Zagreba i Međimurja.

Dan je bio savršen, vidici daleki, priroda u najraskošnijem izdanju pa nije ni čudo što je izlet po međimurskim bregima bio uspješan i nezaboravan. Osim stajanke  na Međerkinom bregu gdje su mogli uživati na Vidikovcu,  iznenađenje je bio nastup članica Vokalne skupine Kontese iz Suhopolja koje su ih kao gošće s nekim članicama Pučpuljika  počastile svojim pjesmama.

Hodanje se nastavilo prema Svetom Urbanu i obitelji Bartolić gdje su svi sudionici mogli uživati u pripremljenoj hrani, kolačima, piću, ali i pravoj degustaciji vina u podrumu s gazdom.

Nakon dužeg odmora uz pjesmu i veseli žamor nastavilo se preko Rimščaka i Štrigovčaka do Štrigove gdje se i završilo.

Na pohodu je bilo sudionika različitih dobnih uzrasta, od djece vrtićke dobi do osoba u osmom desetljeću, a bilo je i osoba s posebnim potrebama pa je bila prilika da se ostali planinari upoznaju s njihovim poteškoćama, načinu funkcioniranja u svakodnevici, ali i s njihovim entuzijazmom, vedrinom i zaraznim optimizmom. Vjerujemo da će takvih susreta i inkluzije biti još više.

(SV)