FOTO Jesen u Dječjem vrtiću “Maslačak” Mursko Središće

23.9 obilježavamo prvi dan jeseni. S djecom razgovaramo o promjenama koje se događaju u prirodi koja nas okružuje.

Istražujemo jesenske plodove: kestene, šiške, žirove te lišće raznih boja veličina i oblika. Pritom se služimo svim potrebnim osjetilima: vidom, njuhom, opipom, okusom. Djeca i odgojitelji u vrtić donose razno voće i povrće koje dozrijeva u jesen: jabuke, kruške, bundeve, šipak, grožđe, gljive, kukuruz, kestene, žireve.

Prvog dana jeseni organizirali smo natjecateljske igre te smo plodove jeseni koristili i u tu svrhu. Nošenje mušmula u žlici, kotrljanje bundeve, igra kestenima te “ružđenje kuruze” samo su neke od igara uz koje smo se dobro zabavili.
Jasličke skupine plodove jeseni koriste za istraživačko – spoznajne aktivnosti za istraživanje svih osjetila te igru.

Vrtićke grupe organizirale su posjet obližnjim voćnjacima, šetnje okolicom kao poticaj za istraživanje promjena u prirodi te korištenje prirodnih materijala kao sredstvo za poticanje predčitalačkih i predmatematičkih kompetencija.

Djeca su poseban interes iskazala za priče te su odgojitelji raznim aktivnostima nastavljali poticati taj interes te produbljivati njihovu ljubav prema samoj priči i čitanju. Tako su iz razni priča proizašle razne aktivnosti: crtanje, bojanje, modeliranje, izrada lutkica kao i potreba djece da sami odglume likove i naprave malu predstavu.

Željka Škvorc