FOTO Dobrodošlica bregunicama: Više od dvadeset volontera tik pred kišu očistilo obalu Drave

Tim Javne ustanove Međimurska priroda s više od dvadeset volontera, njih ponajviše iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, proveo je u subotu 9. travnja volontersku akciju “Čišćenje obale za bregunice”. Akcija je održana na obali rijeke Drave u sklopu naselja Gornji Hrašćan.

– Škare za grane, vrtne štihače, motike, radničke rukavice, marljive ruke, osmijeh i dobra volja volontera zadržali su kišne kapi u oblacima taman toliko da se uspjela očistiti predviđena trasa  strme obale Drave. Time su svi sudionici akcije poželjeli dobrodošlicu bregunicama koje će uskoro početi gnijezditi uz strme obale naših rijeka, kazao je koordinator akcije Velimir Bašek, glavni čuvar prirode.

 

Srednjoškolke iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predvođene profesoricom filozofije i sociologije Helenom Zečar Lajtman pomagale su i u čišćenju smeća odbačenog uz obalu Drave. S učenicama Srednje škole Čakovec naglasile su kako je sudjelovanje u ovoj akciji bilo za njih sasvim novo iskustvo te da žele sudjelovati i u budućim volonterskim akcijama u organizaciji Javne ustanove Međimurska priroda.

 

Bregunica je ugrožena vrsta kojoj su za opstanak potrebne prirodne zemljane i pjeskovite obale rijeka. Strogo su zaštićene vrste ptica i pripadaju vrsti lastavica. Žive u kolonijama, gnijezda grade u rupama na odronjenim obalama nizinskih rijeka. Par bregunica u jednom danu prilikom sezone gniježđenja može pojesti čak do 10.000 komaraca.

Roberta Radović