FOTO Brojne kreativne maškare zauzele Lobor i proglasile Slobodnu Fašinjsku Republiku Loborsku!

Veselo je i ove godine bilo na najstarijoj fašničkoj manifestaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji – 128. Loborskom fašinjeku! Građani Slobodne Fašinjske Republike Loborske ponovno su preuzeli vlast u Loboru nakon što im je ključeve Općine predala načelnica Ljubica Jembrih.

Razne komične, šarene, ali i one pomalo strašne maškare okupile su se u jutarnjim satima u centru Lobora, nakon čega su s mladenkom prodefilirale loborskim mjestima. Povorka se u popodnevnim satima vratila u centar Lobora, gdje su, nakon zagrijavanja uz Udrugu vinara, sudionici Fašnjika i ostali mještani uživali u nastupu Loborskih mažoretkinja i prikazu Loborske svadbe. Uslijedilo je čitanje optužnice i spaljivanje Fašnika, glavnog krivca za sve loše u prošloj godini, kako bi puni optimizma i uz dobre emocije krenuli u iščekivanje proljeća.

Kako je istaknula općinska načelnica Ljubica Jembrih, Lobor je od 9 sati ujutro bio pun veselih i zanimljivih maski.

– Drago mi je da se uključuju i mladi te da ta tradicija ima budućnost, da se naš Fašinjek svake godine nastavlja. Nakon osude krivca za sve loše u prošloj godini, imali smo prikaz zagorske svadbe, gdje tradicionalno oženimo veliku mladenku za manjeg mladoženju. Time smo samo započeli fašnički tjedan jer u utorak imamo Malu masku, gdje će se uključiti naši najmanji sumještani, ali i djeca te roditelji obližnjih općina i gradova – rekla je načelnica Ljubica Jembrih i zahvalila organizatoru KUD-u Lobor, brojnim vrijednim udrugama s područja općine, odborima i svim dobrim ljudima koji su se uključili u samu povorku i sudjelovanje u Loborskom fašinjeku.

Predstavnica KUD-a Lobor Marija Rihtarić kazala je koje maske tradicionalno nose članovi KUD-a.

– Ove godine imamo šest maski, to su sve maske koje su sudjelovale na Loborskom fašinjku od ranoga jutra. Radili smo ophod oko cijelog mjesta i na taj način zabavili sve mještane, čak i one koji ne mogu doći ovdje u centar i pogledati predstavljanje maski – rekla je Rihtarić.

Najmlađe Loborske mažoretkinje nastupile su zamaskirane u bubamare, dodala je, a standardne maske još od osnutka KUD-a 1973. godine su Cigani iz KUD-a Lobor i grofovija Keglević.

– To su te dvije fiksne točke koje imamo svake godine u našem Fašinjku, a pridružili su nam se ekipa iz Športskog društva „Vihor” koji svojom maskom predstavljaju deceniju 80-ih, kao i Freddie Mercury i Coffee Mercury, dečki koji prikazuju mem, nose mrtvaca u zatvorenom sanduku, plešu s lijesom koji se u jednom trenutku otvori i sve okupljene iznenadi i prestravi – objasnila je predstavnica KUD-a.

Cilj je, kaže, u idućim godinama fašnik podići na viši nivo, da se zainteresira građane s područja cijele Krapinsko-zagorske županije i to da to postane jedna velika manifestacija, a ne tek očuvanje tradicije.

Nakon fašničkih rituala, veselica se nastavila druženjem u Društvenom domu u Loboru uz bogatu gastronomsku ponudu i AZ band.

Manifestacija je održana u organizaciji Općine Lobor i Kulturno-umjetničkog društva Lobor.

Općina Lobor