FIJASKO CIJEPLJENJA Sve više pada interes, u utorak su brojke bile poražavajuće

U utorak je prvom dozom cjepiva cijepljeno samo 613 osoba, a dan ranije, njih – 11. Činjenica da je interes za cijepljenje sve manji razlog je što se ukidaju cijepni punktovi pa je tako u Zagrebu cijepljenje moguće samo na tri punkta jer, kažu u Nastavnom zavodu “Andrija Štampar”, interes je mali, a održavanje desetak punktova previše košta da bi zjapili prazni.

“Očito je da bismo morali nadograditi postojeću strategiju cijepljenja koja je bila dovoljna na početku kampanje, ali sada je potrebno doći do onih koji još uvijek odbijaju cijepljenje, a nisu antivakseri”, kaže dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad. Dodaje da je nužan novi pristup cijepljenju kako bi se povećao broj zaštićenih, osobito među starijima.

Da je ključ za smanjenje smrtnosti cijepljenje, ma koliko se ta činjenica u Hrvatskoj ignorirala, govori i podatak da među hospitaliziranima od početka ove godine njih čak 85 posto ili nije bilo cijepljeno ili su cijepljeni samo jednom dozom, a iste brojke vrijede i za umrle, među kojima je najveći broj necijepljenih.

“Imamo dovoljno cjepiva, imamo i savjetovališta za one koji imaju dileme oko cijepljenja, ali i dalje je mali broj onih koji su se zadnjih mjeseci odlučili zaštititi. Imamo i mobilne timove, ali njihov je broj nedovoljan, a dodanih nemamo. Naime, jedan tim može dnevno cijepiti samo pet osoba”, objašnjava ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Vjerojatno ćemo uskoro imati neke nove smjernice o tome kako povećati broj cijepljenih u Hrvatskoj, ali taj je posao tek počeo”, kaže dr. Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Autor: lš/Jutarnji list/Goranka Jureško

Foto: Screenshot