FESTIVAL SOBOŠKI DNEVI – SREDIŠĆANCI NA KONCERTU 2 CELLOS

Ne tako daleka Murska Sobota u susjednoj Sloveniji bila je jučer odredište središćanskih poklonika hrvatskog glazbenog i svjetski poznatog sastava  2 CELLOS. Oni su u večernjim satima svirali na manifestacji „Festival Soboški dnevi“ u sklopu koje se održavaju koncerti, kazališne priredbe, razne predstave, programi za djecu i radionice za mlade.

Na pitanje kako je bilo kratko su odgovorili: SUPER I NEZABORAVNO !

Članovi 2 Cellos Luka Šulić i Stjepan Hauser upoznali su se još u adolescentskim danima i zajedno pohađali Muzičku akademiju u Zagrebu. Šulić je kasnije došao na londonsku Kraljevsku glazbenu akademiju, a Hauser na Kraljevsko sveučilište u Manchesteru .

Nakon dugogodišnjeg sviranja klasične glazbe na violončelima, odlučili su obraditi pjesmu “Smooth Criminal” Michaela Jacksona. Snimka je u siječnju 2011. postala izuzetno veliki hit na YouTubeu s više od tri milijuna prikaza u prva dva tjedna. Odlučili su se za obradu pop/rock pjesama, nakon dužeg razmišljanja i želje, da naprave nešto novo i originalno u glazbi, što nisu mogli samo sviranjem klasičnih glazbenih kompozicija.

Od ljeta 2011. sudjeluju na turneji engleskog pjevača Eltona Johna na njegov osobni zahtjev, nakon što je čuo njihovu snimku i preložio im suradnju. Do sada su nastupili više od 100 puta na koncertima Eltona Johna širom svijeta.                                                                                    

 https://www.youtube.com/watch?v=3ZdDN8lsxtU&feature=youtube_gdata

 

                                                                                                   (R. Tomanić)