EUROPSKI TJEDAN SPORTA – FlashMOVE 2016. U MEĐIMURJU

Europski tjedan sporta (#BEACTIVE European Week of Sport the 2016. Edition) će se i u Međimurju najaviti velikim plesnim događajem pod nazivom FlashMOVE

Tijekom 2016. godine, Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) je proširila aktivnosti NowWeMOVE kampanje na cijelu godinu, a sve u cilju još boljeg promicanja važnosti i dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti.

Tako je 13. svibnja 2016. godine, diljem Europe, obilježen 2. po redu Europski dan bez dizala, a od 23.-29. svibnja održan je Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week). Naša je ustanova, u suradnji s brojnim partnerima, bila uključena u obje inicijative.

Flash mob – FlashMOVE

Veliki plesni događaj – flash mob pod nazivom FlashMOVE ISCA organizira od 2013. godine, s ciljem najave MOVE Weeka (glavnog dijela NowWeMOVE kampanje). Zahvaljujući tom iskustvu, Europska

komisija je odlučila flash mobom 10. rujna najaviti ovogodišnji početak Europskog tjedna sporta

(#BEACTIVE European Week of Sport the 2016. edition), koji će se u Hrvatskoj obilježiti od 10-17. rujna. Samo prošle godine, u pan-europskom flash mobu je sudjelovalo više od 3000 plesača u 70 gradova Europe, a u Međimurju smo FlashMOVE organizirali već dvije godine u sva tri grada, a prošle godine se uključilo više od 450 plesača. Osim sjajne izvedbe, snimljen je odličan video, koji je potom kroz društvene mreže bio jako dobro promoviran te je Flash MOVE iz Međimurja proglašen najpromoviranijim FlashMOVE nastupom u Europi.

 

I ove će godine u Međimurju FlashMOVE biti održan u koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te u suradnji s brojnim drugim partnerima. Plesni nastupi će se održati 10. rujna u

11h, u Prelogu (u centru grada), Čakovcu (Trg Republike), Gardinovcu (park ispred Društvenog doma), u Belici (iispred Društvenog doma), te u 8,30 u Peklenici kod Spomen parka naftaštva. Flash mob će biti organiziran i u sklopu Međimurskog Festivala sportske rekreacije žena. Očekujemo više od 600 plesača svih dobnih skupina.

Koreografiju su ove godine osmislili članovi Športne unije Slovenije, koristeći pjesmu “ALE’O”, ustupljenu od strane Vladine organizacije Sport Malta. Koreografija je jednostavna, kako bi se mogle uključiti osobe svih dobnih skupina, bez obzira na njihovu tjelesnu spremnost i sposobnosti, a sadrži elemente različitih sportova). Moto Europske Komisije glasi “Ujedinjeni u različitosti” pa vjerujemo da ćemo pokazati tu različitost i ujedinjenost sudjelovanjem u zajedničkom plesu nekoliko tisuća Europljana.

Organizatori plesa u Međimurju su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, Turistička zajednica Grada Preloga, Udruga mladih Efekt iz Preloga, Turistička zajednica Grada Mursko Središće i Općina Belica.

U plesnom nastupu će sudjelovati Plesna skupina Vivona iz Čakovca, Srednja škola Čakovec, Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Međimurske županije, USR „Sport za sve“ Šenkovec, Međimurski savez sportske rekreacije Sport za sve“, Zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i zaposlenici Djelatnosti za fizikalnu terapiju Županijske bolnice Čakovec, Članovi suportivne grupe i grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Udruga građana Gardruža iz Gardinovca, Udruga žena Općine Belica, OŠ Belica – Područna škola Gardinovec, Društvo naša djeca Prelog (Dječji forum Sanjari Prelog i Dječji forum Draškovec), Udruga studenata Grada

Preloga, Plesna grupa Udruge umirovljenika Grada Preloga, članice udruge Priločko srce, Korisnici Doma za odrasle osobe Orehovica, Orjentalne plesačice Talisman, USR “Sport za sve” Mursko Središće, članice Drustva žena Mursko Sredisce i Mažoretkinje Mursko Središće.

Pokrovitelji ovog plesnog događaja u Međimurju su Grad Prelog, Čakovec i Mursko Središće, Općina Belica te Međimurska županija. Ovaj događaj financira Europska komisija u sklopu Erasmus + projekta EU.

 

Pozivamo i druge zainteresirane osobe da nam se pridruže na već organiziranim događajima ili da organiziraju flash moba u svojoj zajednici. Plesnu koreografiju mogu naučiti koristeći video upute

https://www.youtube.com/watch?v=LwxEIOvqjgs ili https://www.youtube.com/watch?v=v64Uxyg8mMk

Registrirajte svoj događaj na web stranici NowWeMOVE kampanje –

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec.medicinske mikrobiologije s parazitologijom

Koordinatorica NowWeMOVE Kampanje za Međimursku županiju

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog

kret-2