EUROJACKPOT OD 130 MILIJUNA KUNA POGOĐEN U HRVATSKOJ

JUČER je u drugom kolu Eurojackpota pogođen Eurojackpot od 131.794,842,60 kuna koji ide u Hrvatsku, a brojevi koji su nekome od naših igrača donijeli ovaj višemilijunski dobitak su: 8, 18, 22, 33, 40 te 2 i 8. Listić je uplaćen putem interneta.

 

> Eurojackpot od 131.794.842,60 kn pogođen u Hrvatskoj!

Ovo je najveći pojedinačni dobitak ikad osvojen u Hrvatskoj, a sretni igrač uplatio je listić također jučer i odigrao jednu kombinaciju za 15 kuna. 

Podsjećamo stoga na važne dijelove Zakona o igrama na sreću kojim je uređeno preuzimanje nagrade, ali i plaćanje poreza. Ovaj sretni dobitnik morat će u državnu blagajnu uplatiti oko 3,5 milijuna eura.

Isplata, odnosno preuzimanje dobitaka u lutrijskim igrama na sreću obavlja se u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni dulji od 60 dana od dana objavljivanja konačnog izvješća o rezultatu igre. Ako dobitnik u tom roku ne zatraži od priređivača isplatu dobitka, iznos se  prenosi u sljedeće kolo odnosno seriju ili se koristi za dobitke u drugim igrama. Za isplatu dobitaka od igara na sreću koje priređuje Hrvatska Lutrija d.o.o. jamči Republika Hrvatska.

Koliki dio nagrade odlazi na porez? 

Porez na dobitke od lutrijskih igara plaćaju fizičke osobe koje stječu dobitke. Osnovica za obračun porez jest novčani iznos pojedinačnog dobitka, a osnovica poreza na dobitak onih dobitaka koji se sastoje od stvari, usluga ili prava jest tržišna vrijednost stvari, usluga ili prava koje čine pojedinačni dobitak.

Porez na dobitke plaća se po stopi od 15 posto na dobitke od 30 do 500 tisuća kuna, a po stopi od 20 posto na dobitke iznad pola milijuna kuna. Porez se obračunava i naplaćuje pri isplati dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igara na sreću.( http://www.index.hr/)