EPSKA ERUPCIJA ZAHVALNOSTI

Ponedjeljak 16.srpnja 2018. ogromnim se slovima i brojkama za vijeke vjekova upisao u hrvatsku nacionalnu povijest. Ona se satima i satima ispisivala živim slovima i brojkama po svim ulicama i trgovima Zagreba, jednakom moći po svim selima i gradovima na sjeveru, jugu, istoku i zapadu države. U domovinu se iz Rusije vratila hrvatska nogometna reprezentacija.

U Rusiju su otišli kao jedna od 32 vrste svijeta, a vratili se kao druga sila, SREBRNI VICEPRVACI! Možemo reći da se u hrvatske knjige novoga vremena natiskalo tisuće i tisuće iskustava, događaja, dojmova i emocija, ali silina naboja jedinstva i pripadnosti jednoj zastavi, jednom narodu i jednom srcu nikada se nije osjećala i pokazivala tako eruptivno moćno kao toga dana.

Nakon tridesetak dana igara i fantastičnih rezultata, ambasadori nogometa i svoje zemlje vratili su se nakon finalne utakmice s Francuskom trijumfalno i dostojanstveno, sa štitom! Način na koji im je hrvatski narod izrazio zahvalnost, ali i način na koji je narod pokazao vjeru u istinu, svoj prkos i ponos, silina je koja se nikada u povijesti nije doživjela.

Ta se silina prelijala u utorak, srijedu, a teći će domovinom svih ovih dana dok se i zadnjoj veličini njegovi najbliži najprijateljskije ne zahvale. Nije teško konstatirati kako naše srebro jače sja nego cijela Francuska! Tisuće nas fotografski je lovilo dijeliće trijumfa (Josipa Mijulkov, Matija Blažeka, Ivana Denačić…) ali na zadivljujuć i impresivan način to je učinio Ratko Mavar.

Tekst: Ivan Goričanec

Foto: Ratko Mavar