Epidemiolog: “Omikron se toliko proširio u Hrvatskoj da gotovo nikakve mjere ne pomažu”

“Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno”, izjavio je Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije, komentirao je aktualnu epidemiološku situaciiju, COVID potvrde i nove sojeve virusa.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija. “Ne smijemo odustati, niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava – nastavak cijepljenja”, kaže Rončević.

Smatra da se omikron toliko proširio da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih, ne pomažu.

Prema broju jučerašnjih testiranja danas opet očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan.

“Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju”, kazao je Rončević za HRT i opisao u čemu je razlika između cijepljenih i necijepljenih.

“Cijepljenje i preboljevanje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da se ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem”, naglasio je.

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije – bakterijska oboljenja, upale i trombovi, Rončević je kazao kako pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri. Te osobe su sada opet među najrizičnijim – starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti, poručio je.

Rončević smatra kako na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

“Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se ‘boosterirali’ oni koji to još nisu učinili te da bi se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docijepljivanje bi, za razliku od preboljenja trebalo biti glavno oružje protiv pandemije”, napomenuo je.

Komentirao je i slučaj Austrije koja uvodi obvezno cijepljenje, a ima najviše zaraženih, te Izraela koji najavljuje ukidanje COVID potvrda.

“Manje je važno koju će strategiju zemlja primijeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se provede cijepljenje. COVID potvrda ako nije u funkciji motivacije za cijepljenje ona ima puno manje značenje”, kazao je.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: DNEVNIK.hr)