Edukacija novinara o izvještavanju o LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) pitanjima

Svibanj i lipanj mjeseci su u kojima se u Hrvatskoj često izvještava o LGBT temama. Veću medijsku vidljivost LGBT osobe zasigurno dobivaju prilikom izvještavanja o IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homo/bi/transfobije koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja. Medijski prostor LGBT osobama češće se daje i prilikom lipanjskih Povorki ponosa u Zagrebu i Splitu. Mediji imaju veliku ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te mogu izravno ili neizravno utjecati na (re)produkciju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a način izvještavanja može pridonijeti porastu ili smanjenju govora mržnje, tolerancije i diskriminacije.

Upravo zbog toga, a neposredno pred “udarne mjesece” za izvještavanje o LGBT temama, osobama, pitanjima, Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, poziva vas na sudjelovanje na jednodnevnoj edukaciji za novinare i novinarke o medijskom izvještavanju. Osnovni cilj edukacije je podizanje svijesti o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima, a osobito o izravnoj ili neizravnoj (re)produkciji stereotipa i predrasuda o LGBT osobama. Edukacija je radioničkog tipa, a teme koje ćemo obraditi su LGBT terminologija, predrasude i stereotipi, upotreba prikladnog jezika, govor mržnje/diskriminacija/zločin iz mržnje, osnovne smjernice u komunikaciji te primjeri dobre prakse. Svi/e sudionici/e dobit će potvrdu o sudjelovanju na edukaciji, kao i Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima. Edukacija je namijenjena novinarima i novinarkama, kao i svim medijskim profesionalcima/kama te će se ista održati u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i Puli.

Edukacija se održava u sklopu projekta E.T.Ho.S – Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima kojeg je nositelj Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama: Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth – Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, a financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Datumi održavanja:

Zagreb – 13. svibnja, Klub – mala dvorana Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2

Osijek – 28. svibnja, dvorana Volonterskog centra Osijek, Ulica Stjepana Radića 16

Šibenik – 29. svibnja, prostor HND-ovog ogranka u Šibensko-kninskoj županiji, Božidara Petranovića 16

Pula – 12. lipnja, Dnevni boravak Društvenog centra Rojc, Ulica Ljudevita Gaja 3

Nakon edukacije slijedi večera i neformalno druženje.

Putne troškove i troškove osvježenja pokriva organizator.

Prijaviti se možete putem linka:

https://forms.gle/KvscagM9Zdp5FQi49

Broj sudionika/ca po edukaciji je ograničen, stoga vas molimo da se prijavite najkasnije do 10.5.2019. za edukaciju u Zagrebu, do 24.5.2019. za edukacije u Osijeku i Šibeniku te do 7.6.2019. za edukaciju u Puli.

Edukatorice:

Nataša Vajagić, magistra novinarstva, zaposlena kao programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč; višegodišnje iskustvo u provedbi radionica; organizatorica LGBT festivala Homo, fešta!; piše za Newsmavens.com, Libela.org te vodi FB stranicu Seksizam naš svagdašnji.

Silvia Žufić Dujmović, voditeljica EU projekata, koordinatorica Centra za građanske inicijative Poreč; višegodišnje iskustvo u provedbi radionica; dugogodišnja aktivistkinja u području ljudskih prava.

 

Više o projektu:

Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima – E.T.Ho.S. projekt proizašao je iz želje organizacija partnera na projektu za preispitivanjem dugotrajnih stereotipa i predrasuda protiv LGBT osoba u EU ciljanjem jednog od najmoćnijih izvora zastupanja – medija. Uloga medija je ključna u rješavanju fenomena homofobije / transfobije / bifobije. Umjesto (re)produkcije negativnih stereotipa protiv LGBT osoba, uporabom uvredljivog jezika protiv njih i doprinošenju održavanja njihove socijalne isključenosti te “legalizacije” diskriminacije, mediji mogu igrati ključnu ulogu u komuniciranju potreba LGBT osoba, širenju svijesti za ljudska prava i pravdu, postizanju društvenog prihvaćanja i kohezije. Mediji se mogu koristiti na vrlo pozitivan način – edukacijom i osvještavanjem kako bi promijenili javno mišljenje u korist LGBT osoba i njihovih prava.

www.ethos-project.eu

Ciljevi projekta:

  • Edukacija i podizanje svijesti novinara/ki i studenata/ica novinarstva o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima, a osobito o izravnoj ili neizravnoj (re)produkciji stereotipa i predrasuda o LGBT osobama.
  • Boriti se protiv diskriminacije LGBT osoba u Grčkoj, Litvi i Hrvatskoj angažiranjem medija da koriste svoj utjecaj za suprotstavljanje štetnim stereotipima u medijima.

Glavne aktivnosti:

  • Izrada vodiča za prikaz LGBT osoba u medijima za medijske profesionalce/ke i studente/ice
  • Edukacija za novinare/ke i studente/ice novinarstva u Grčkoj, Litvi i Hrvatskoj.
  • Zagovaranje i lobiranje za LGBT prava te uklanjanje diskriminacije protiv LGBT osoba.
  • Podizanje svijesti o homofobnom, transfobnom i bifobnom medijskom diskursu.

Za sva pitanja i informacije, slobodno nas kontaktirajte.

Kontakt za Hrvatsku:

Nataša Vajagić, programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava

Centar za građanske inicijative Poreč

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel +385 52 452 746

Mob +385 99 542 22 41

E-mail [email protected]

www.facebook.com/CGIPorec

www.cgiporec.hr