DUHOVNA OBNOVA I KARIZMATSKI SUSRET “DAN ZAHVALNOSTI” U VRATIŠINCU

Sutra 13.10.2013. održati će se u Vratišincu s početkom u 16 sati Karizmatski susret i duhovna obnova pod nazivom “Dan Zahvalnosti”. Program se sastoji od slavljenja Gospodina, svjedočenja vjernika, klanjanja i molitve za zdravlje, tjelesno i duhovno,te pojedinačnog blagoslova sa polaganjem ruku svećenika. Voditelj je velečasni Pavao Mesarić, župnik.

Što je to duhovna obnova Da bismo odgovorili na ovo pitanje nije dovoljno dati samo pozitivan odgovor, tj. reći što je duhovna obnova, nego je veoma potrebno reći i što duhovna obnova nije.

-Duhovna obnova nije doživjeti neki osjećaj i bolje se osjećati. Doživjeti neko nedefinirano iskustvo koje će mi pomoći da se malo bolje osjećam.

-Duhovna obnova nije prestati piti, pušiti i drogirati se. Iako je to dobro i potrebno, to samo po sebi nije duhovna obnova.

-Duhovna obnova nije prestati psovati Boga ili prestati psovati bilo što jedno vrijeme ili čak zauvijek. To je dobro i potrebno, ali to samo po sebi ne mora biti duhovna obnova.

-Duhovna obnova nije početi vršiti neke vjerske obrede i ceremonije i početi se moliti Bogu. To je možda dobro i potrebno, ali to samo po sebi nije duhovna obnova.

-Duhovna obnova nije početi činiti dobra djela i pomagati ljudima i dobro se osjećati. To je dobro i potrebno, ali to samo po sebi nije duhovna obnova.

-Duhovna obnova nije doživjeti neko čudo ili čudesno iscjeljenje. To može biti dobro, ali to nije duhovna obnova, niti dokaz da je netko doživio duhovnu obnovu.

Neki ljudi su orijentirani na ove stvari i ako ih dožive misle da su doživjeli neku značajnu obnovu, ali to uopće ne mora biti tako.

Što je onda duhovna obnova? Duhovna obnova jeste novo rođenje odozgo, od Boga, od Duha Svetoga. Duhovna obnova uključuje oproštenje grijeha i pomirenje čovjeka i Boga. Ona je spasenje od Božjeg gnjeva i pakla. Kada On, Duh Sveti, uđe u čovjeka potpuno ga mijenja i čini novim stvorenjem. Onaj koji jednom doživi duhovnu obnovu, nikada više neće biti ono što je bio prije. Kako može biti isti čovjek koji je primio Duha Svetoga i onaj koji ga nije primio? Zar čovjek koji primi Duha Svetoga može ostati isti kao što je bio prije? Zar čovjek u kome živi Bog, može biti isti kao onaj u kome Bog ne živi? Ako netko tako misli onda se ozbiljno vara.    (R. Tomanić)