Župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak nagradili mlade informatičare i dobitnike Oskara znanja Ivana Lukačevića i Ozanu Margotić te njihove mentore Dejana Drabića, Miljenka Blažeku, Viktora Lazara i Marina Drabića.

Radi dodatnog rada s proaktivnim i visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja njihovih IT znanja i vještina, osnovan je Centar izvrsnosti iz informatike pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Nositelj obrazovnih programa Centra je udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) koja s partnerskom udrugom Međimurski informatički klub (MIK), u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, tijekom cijele godine provode niz projekata, koji uključuju tečajeve iz područja algoritama, informatike, robotike i ostalih STEM kategorija.

Programe pohađa 70-ak učenika koji usvojena znanja i vještine redovito pokazuju na brojnim informatičkim i robotičkim natjecanjima te postižu zavidne rezultate. Veliko priznanje Centru izvrsnosti iz informatike te udrugama MIS i MIN stiglo je ovo godine kada su polaznici Centra, Ivano Lukačević i Ozana Margotić, nagrađeni za izvanredna postignuća na polju informatike. Njihovi mentori na natjecanju u računalnom programiranju i rješavanju analitičko-logičkih zadataka bili su Viktor LazarMiljenko BlažekaMarin Drabić i Dejan Drabić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Naši učenici, polaznici Centra izvrsnosti postižu odlične uspjehe u grani zanimanja koja bilježi siloviti rast, a znanja i vještine koje stječu bit će neizostavne za razvoj bilo kojeg društva već u bližoj budućnosti. Ulaganje naše županije je značajno i Centar izvrsnosti iz informatike bez takvih ulaganja teško da bi imao opstojnost, no moram pohvaliti mentore bez čijeg zalaganja i timskog rada ne bi bilo takvih uspjeha.“, istaknuo je mentor i voditelj CII MŽ Dejan Drabić koji je pozvao zainteresirane učenike i roditelje da im se priključe u Centru izvrsnosti.

Na ovogodišnje Državno natjecanje iz informatike pozvano je čak 11 učenika koji su se pripremali za natjecanje u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije, a osvojili su čak dva naslova državnih prvaka – Ivano Lukačević i Ozana Margotić ponijeli su ove prestižne titule državnih prvaka u kategoriji Primjena algoritama za učenike 5., odnosno 6. razreda, pri čemu je Ivano test za učenike 5. razreda riješio sa 100-postotnom točnošću.

Učenici su za svoja postignuća nagrađeni i Oskarom znanja, najvećom i najznačajnijom nagradom u obrazovanju koju dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje. Čestitke na uspjehu učenicima i njihovim mentorima uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec. „Veseli nas što imamo mlade entuzijaste koji su već sada, kada su tek na početku svog životnog puta, prvi u državi. Već godinama sufinanciramo i podržavamo rad Centra izvrsnosti iz informatike čiji polaznici postižu odlične rezultate na natjecanjima. Njihovi rezultati potvrđuju nam važnost ulaganja u obrazovanje, centre izvrsnosti i darovitost učenika i učenica. Veseli nas i zanos koji pokazuju naši profesori, mentori koji posvećuju svoje vrijeme kako bi našim mladima otvorili svijet novih znanja, iskustava i vještina.“, kazao je župan Posavec poručivši učenicima: „Vi ste ponos svojih roditelja, mentora, Međimurja, ali i cijele Hrvatske. Siguran sam da ćemo o vašim uspjesima u budućnosti još često čuti i njima se ponositi.“

Ivano i Ozana se zajedno sa svojim kolegama, polaznicima Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije, već neumorno pripremaju za nova natjecanja. Spomenimo da je jedan od rezultata rada s djecom u sklopu Centra izvrsnosti priznanje koje su udruge MIS i MIK krajem prošle godine primile od Hrvatskog saveza informatičara za osvojeno ekipno 2. mjesto u državi u kategoriji osnovnoškolaca i ekipno 3. mjesto u kategoriji srednjoškolaca.

Služba za poslove župana