DRAŠKOVEC BI HRVATSKU MOGAO SMJESTITI U PRESTIŽNO DRUŠTVO 24 ZEMLJE SVIJETA

Termalna voda posebnim cijevima sprovest će se do kuća i poslužiti za njihovo grijanje. S druge strane, plin metan, odvojen od vode, pomoću posebnog transformatora pretvarat će se u struju.

Nema sumnje da Hrvatska od svojih ljepota može dobro zaraditi, baš kao i od prirodnih resursa. To su prepoznali u malenom međimurskom mjestu Draškovcu. Od vruće vode proizvodit će struju.

U prvoj geotermalni elektrani u Hrvatskoj, termalna voda bogata metanom, izvlačit će se na površinu iz dubine od 1850 metara i pretvarati u električnu i toplinsku energiju.

 

Prve bušotine u malenom međimurskom naselju Draškovcu već su u pogonu.

‘Kod ove proizvodnje nema nikakvog ispuštanja nikakvih plinova i ispusta u zrak u okolinu, nema štetnih emisija u okolinu’, objasnio je Peter Vesenjak, koordinator projekta.

Termalna voda posebnim cijevima sprovest će se do kuća i poslužiti za njihovo grijanje. S druge strane, plin metan, odvojen od vode, pomoću posebnog transformatora pretvara se u struju.

‘Taj plin se dalje pretvara, ko svaki automobil koji dobije plin, na plinsko gorivo, tako je ovo plinski motor, koji kroz generator testira postojeći kapacitet, i proizvodi struju’, objasnio je Josip Kobal, partner u projektu.

Takve struje bi trebalo biti dovoljno za opskrbu cijele Međimurske županije. Projekt je vrijedan 70 milijuna eura, od čega je 14 milijuna i 700 tisuća već dodijelila Europska unija. Rokovi su zadani, i sve mora biti gotovo u sljedeće četiri godine.

Geotermalne elektrane, kroz nekoliko godina, trebale bi značiti i pravi turistički procvat ovoga kraja.

‘Otvorit će stotine radnih mjesta, privući tisuće i tisuće turista i sasvim sigurno promijeniti slika kontinentalnog turizma Hrvatske’, rekao je Matija posavec, međimurski župan.

 

Ovom investicijom Hrvatska bi se već sljedeće godine mogla naći u društvu samo 24 zemlje u cijelom svijetu, koje imaju geotermalne elektrane, donosi http://dnevnik.hr/