DRAGO NARANĐA O KVALITETNOJ NOGOMETNOJ LIGI MLAĐIH KATEGORIJA

U Međimurskoj županiji  od prošle nogometne sezone  je počela s natjecanjem Kvalitetna liga mladih u kategorijama U-10,U-12,U-15 i U-17.

 

Naime zbog premalog broja djece sve manje klubova moglo je imati po propisima određeni broj selekcija u mlađim kategorijama na području Međimurskog nogometnog saveza. Tako su se već ugasili i pojedini nogometni klubovi i da se spriječi daljnje nestajanje klubova i bolji rad i napredak mladih nogometaša počele su se osnivati zajedničke nogometne škole u koje je udruženo nekoliko klubova.

Taj projekt vodi županijski nogometni instruktor Drago Naranđa. Porazgovarali smo s njim kako je došlo do toga i kako funkcionira  u praksi:

-Već prije desetak godina regionalni instruktor za područje Sjeverne regije Stanko Vugrinec napisao je elaborat o osnivanju zajedničkih nogometnih škola na području Međimurske županije. On je zamislio da se zajedničke škole nogometa formiraju oko mjesta gdje je sjedište osnovne škole. Tako bi u toj školi participirali klubovi iz mjesta koja pripadaju toj osnovnoj školi. Ideja je bila da školu vode profesori,a klubovi iz tih mjesta daju svoje trenere i da ih plaća Ministarstvo obrazovanja i sporta. Međutim sve je propalo jer ministarstvo nije htjelo financirati projekat.

Na koji način ste vi onda pokrenuli natjecanje?

 

-Potaknuti tom idejom već duže vrijeme smo htjeli započeti s natjecanjem zajedničkih nogometnih škola ali nismo imali odobrenje od Međimurskog nogometnog saveza. Naime nekoliko nogometnih škola u koje su udruženi klubovi iz bliže okolice postoji dugi niz godina kao npr.NŠ Mala Subotica,NŠ Zelenko i NŠ Sveti Juraj na Bregu. Do prošle godine postojala je samo jedna liga mladeži u Međimurju u svim kategorijama od limača do juniora. U pojedinim kategorijama neki klubovi nisu imali dovoljan broj igrača ili su neki igrali za više selekcija. Tako se dešava da pionir s 12 godina igra protiv juniora s 18 godina što svakako nije dobro.

Na moju inicijativu najviše se založio predsjednik komisije mladeži u Međimurskom nogometnom savezu Tomislav Kralj. Rekao sam mu da izgura tu kvalitetnu ligu udruženih škola pa makar moram dati otkaz.

I što je prelomilo da je formirana ta liga?

-Nije išlo lako,ali smo uspjeli uvjeriti Izvršni odbor koji je dao zeleno svjetlo i evo već je pri kraju prva natjecateljska godina.

Kako u praksi funkcioniraju te škole i kako se natječu?

 

-Svaki igrač registriran je za svoj klub i može igrati za školu nogometa ovisno u koju kategoriju spada. Tako na primjer igrač koji igra za juniore u U-17 igra recimo u NŠ Sveti Juraj na Bregu, registriran za NK Brezje može igrati i za seniore tog kluba.

Između klubova koji su udruženi u zajedničke škole nogometa potpisuju se sporazumi koji se pohranjuju u Međimurskom nogometnom savezu. Klubovi udruženi u te škole moraju participirati brojem igrača prema rangu natjecanja. Tako npr. klub 1 ŽNL mora imati min. 22 registrirana igrača, a klub 2 ŽNL min.11 igrača. Financijske uvjete škole određuju same.

Škole se natječu u Kvalitetnim ligama s najmanje 3 kategorije U-10,U-12 i U-15 ali se gotovo sve natječu s 5 kategorija,s još U-8 i U-!7.U kategoriji U-17 mogu nastupiti tri igrača starija godinu dana.

 

U Međimurju otprije postoji i liga klubova koji nemaju zajedničku školu?

 

-Da ,ali sve više klubova uviđa da je jedini prosperitet da se udruže jer nema dovoljan broj djece u pojedinim kategorijama. Naravno tu moramo izuzeti već etablirane škole u NK Međimurje,Polet Sv.Martin i Rudar M.Središće koje se natječu u regionalnoj ligi, a za kvalitetnu ligu mladih tražimo da se prizna rang ispod regionalne da mogu škole koje će imati uvjete napredovati.

Kako vi vidite napredak nogometa u međimurskoj županiji?

 

-Svakako da su zajedničke nogometne škole dobar put za stasanje i napredak mladih nogometaša, a i seniorski klubovi će na taj način imati i dovoljan broj i kvalitetu. Moramo poboljšati kvalitetu rada u školama tako da ćemo od ljeta uvesti da svaka kategorija mora imati licenciranog trenera. Imamo 128 ekipa mlađih uzrasta ,a nemamo kvalitetnih seniorskih igrača barem na nivou druge lige.

Što je sa ženskim nogometom?

 

-Na području naše županije imamo dvije ekipe u Prvoj ligi,Trnava i Katarina Zrinski i one po propisima imaju mlađe dobne skupine. Od slijedeće sezone kreće liga 8 škola koje će imati curice u 4 godišta (2009,20008,20007,20006 godište), tako da i tu očekujemo iskorak i s vremenom kvalitetu.

Da spomenemo Škole nogometa s udruženim klubovima koje se natječu u Kvalitetnoj ligi :

NŠ Nogometaš 13 (Podturen,Budućnost,Dubrava)

NŠ Mala Subotica(Spartak,Dinamo,Omladinac,Eko)

NŠ Graničar (Graničar Kotoriba,Vidovčan)

NŠ Sveti Juraj Na Bregu(Venera,Brezje,Zasadbreg,Vučetinec)

NŠ Međimurec/Sloboda( Međimurec,Sloboda)

NŠ Petica (Centrometal,Pobjeda,Jedinstvo,Bratstvo,Trnovec)

NŠ Sloga( Sloga,Strahoninec)

NŠ Zelenko/Dinamo(Graničar Novakovec,Dinamo Domašinec)

NŠ D.Kraljevec/Goričan (Trnava,Kraljevčan,Mladost,Hodošan)

NŠ Mladost(Drava,Sveta Marija)

NŠ Mladost Komet( Mladost,Galeb,Draškovec)

(Miljenko Dovečer, foto: M. Dovečer, facebook)