Dr. Payerl-Pal: Situacija u Međimurju je ozbiljna, ali ipak ide nabolje

U današnjoj emisiji na HRT-u Dobro jutro Hrvatska (https://vijesti.hrt.hr/673770/dr-payerl-pal-situacija-u-meimurju-je-ozbiljna)  jedna od tema bila je epidemiološka situacija u Međimurju. Novinarka nacianalne televizije Jasmina Grbavec razgovarala je s prim. dr. Marinom Payerl-Pal i ravnateljem Županijske bolnice doc. dr.sc. Tomislavom  Novinščakom.

Od jedne od ponajboljih županija u borbi s koronavirusom Međimurska županija posljednjih tjedana bilježi jedno od težih epidemioloških stanja. No ipak nakon niza troznamenkastih brojeva novozaraženih čini se da se situacija ipak ide nabolje.

– Doista je situacija ozbiljna jer svakodnevno bilježimo velike brojke novozaraženih. Jučer je registrirano 80 novih slučajeva. Mi se bližimo gotovo 15 tisuća testiranja od početka epidemije. Podaci od zadnjih tjedan, dva govore o velikom udjelu pozitivnih nalaza, rekla je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska prim. dr. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Kaže da su od 20. kolovoza uveli molekularnu metodu testiranja, PVR, i do tada svakodnevno, osim nedjeljom, provode testiranja.

– Testiranja se kreću od 200, 300, jučer i preko 500 testiranja dnevno. Za sada nema nikakvih naznaka defekturi reagensa. Mogu reći da se obim posla značajno povećao, rekla je dodavši da oni ne rade brza testiranja, tzv antigeni test.

Rekla je da su nedavno otvorili i pozivni centar kako bi što brže i bolje informirali građane. Broj 386 835 je aktivan od jučer.

– Svaki dan od 8 do 20 sati građani nam se mogu obratiti na taj broj, kaže.

– U županijskoj bolnici Čakovec trenutno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih je šest na respiratoru. Dio djelatnika je pozitivan, imamo oko 2% pozitivnih djelatnika. Srećom ti tzv. točkasti pozitiviteti nam omogućavaju da se koliko-toliko normalno bavimo našom osnovnom djelatnošću prema ostalim pacijentima koji nisu pozitivni, rekao je doc. dr.sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Ističe kako su bolnicu na vrijeme reorganizirali tako da sada imaju pet odjela koji su rezervirani isključivo za liječenje  pozitivnih pacijenata, među kojima je i intenzivna jedinica za liječenje najozbiljnijih slučajeva.

– Trenutno imamo dovoljan broj respiratora, ali bilo bi neodgovorno reći da nam su nepotrebni i da ih ne trebamo. Stoga smo, zajedno s osnivačem i Kriznim Stožerom, poduzeli akcije da osiguramo dodatne respiratore. Očekujemo da ćemo ih uskoro dobiti, rekao je.

(Izvor: HRT.hr, https://vijesti.hrt.hr/, Foto: Screenshot HRT)