Dopis roditelja ravnateljima: “Želimo čuti odgovore na naša jasna pitanja o testiranju našeg djeteta!”

Od ponedjeljka 14. veljače 2022. započinje mjera testiranja/samotestiranja učenika na SARS-CoV-2. Veliki broj roditelja već tjednima iskazuje nezadovoljstvo ovom mjerom, smatrajući masovno testiranje djece ne samo skupim nego i invazivnim, neutemeljenim, a napose iznimno štetnim za psihičko i fizičko zdravlje djeteta. Nakon brojnih poziva vladajućima da se provođenje mjere obustavi (na koje su se oni oglušili), mnogi roditelji odlučili su se poslati dopis ravnateljima škola koje njihova djeca pohađaju. Prenosimo dopis koji roditelji šalju s imenom svog djeteta u cijelosti.

Dopis ravnateljima

Poštovani ravnatelju, poštovana ravnateljice, 

obraćam Vam se kao roditelj djeteta _______________________, koji pohađa  __ razred.

Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja od ponedjeljka 14. veljače 2022. započinje mjera testiranja/samotestiranja učenika na SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje bolest COVID-19).

Prema dostupnim informacijama, našoj djeci, učenicima škole kojoj ste ravnatelj podijelit će se tzv. „Anketni listić“ o preuzimanju testova i/ili „Izjava o provođenju mjera samotestiranja“, i/ili „Provođenje mjere samotestiranja SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima“.

Način na koji smo obaviješteni te sam tekst tih dokumenata otvara cijeli niz pitanja za koja smatram da bi trebala biti odgovorena da bi roditelji mogli donijeti odluku o zdravlju svojega djeteta.

Na prvi pogled čini mi se da je na obrazovne ustanove, odnosno na Vas osobno prebačen neprimjereno težak teret odgovornosti organizacije i provedbe medicinskih postupaka u okviru na brzinu skrojenih, nelogičnih, neadekvatnih i potpuno neučinkovitih epidemioloških mjera, koje ne bi smjele biti u nadležnosti obrazovnih ustanova i koje ne samo da nisu u najboljem interesu naše djece već se mogu smatrati štetnima za njihovo zdravlje.

Od Vas kao odgovorne osobe u odgojno-obrazovnoj ustanovi koju pohađaju djeca, a u kojoj će se dijeliti navedeni (i slični) dokumenti te medicinska oprema („set za samotestiranje“) tražim da mi pisanim putem dostavite odgovore na sljedeća pitanja da bih mogao/mogla donijeti informiranu i u znanosti utemeljenu odluku o prihvaćanju ili odbijanju testiranja / samotestiranja djeteta.

Pitanja

 1. Postoje li znanstveni dokazi (studije, istraživanja) o neškodljivosti, tj. o zdravstvenim posljedicama testiranja djece, jednom ili više puta tjedno? Ako da, molim da mi ih dostavite.
 2. Postoje li znanstveni dokazi (studije, istraživanja) o utjecaju dugoročnog i opetovanog samotestiranja na emocionalni, psihički i mentalni razvoj i zdravlje djece? Ako da, molim da mi ih dostavite.
 3. Na kojim se zakonskim aktima ili podaktima temelji „Obavijest za roditelje skrbnike“, a posebno obrazac „Provođenje mjere samotestiranja SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima“?
 4. Tko u školi prikuplja, obrađuje, sprema, koristi se i raspolaže informacijama o zdravstvenom stanju mog djeteta s obzirom na to da su informacije o zdravstvenom stanju zaštićeni podatak na temelju Zakona o zaštiti pacijenata, Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu i Zakona o zaštiti osobnih podataka, te na temelju kojeg zakona ili podzakonskog akta je takvo prikupljanje, obrada, spremanje, korištenje i raspolaganje odobreno školama?
 5. Na temelju kojeg zakona ili podzakonskog akta je školama koje nisu nositelji zdravstvene djelatnosti dozvoljeno prikupljanje suglasnosti i podataka o testiranju učenika, tj. o dijagnostičkom postupku?
 6. Na temelju kojeg zakona ili podzakonskog akta je školama dozvoljeno stavljanje u promet medicinskih proizvoda?
 7. Tko je ovlaštena osoba medicinske struke koja će provoditi uzimanje brisa djeci u školi?

Moguća oštećenja dječje sluznice?

 1. Molim dostavu podataka o odgovornoj osobi, ako se prilikom testiranja nosne šupljine/nazofarinksa ošteti dječja sluznica, potakne krvarenje i/ili takvim opetovanim postupkom prouzroče druge komplikacije nosa?
 2. Molim dostavu članka mjerodavnog i važećeg zakona po kojem bi dijete/roditelj bili u obvezi traženog postupanja i koje su posljedice nečinjenja te koji je pravni lijek (redovan put pravne zaštite) u slučaju pravnih posljedica nečinjenja?
 3. Molimo da se škola informira pri HZJZ-u i dostavi podatke, budući da je distributer medicinskih proizvoda, o sljedećem:
  – je li štapić za testiranje steriliziran etilen oksidom?
  – je li ravnatelj odgovara za moguća oštećenja s obzirom na sadržaj proizvoda?

Etilen oksid:
Otrovan ako se proguta.
Uzrokuje teške opekline kože i ozljede oka; H318.
Uzrokuje teške ozljede oka; H331.
Otrovan ako se udiše; H335.
Može nadražiti dišni sustav; H336.
Može izazvati pospanost ili vrtoglavicu.
Može izazvati genetska oštećenja; H340.
Može uzrokovati rak; H350.
Uzrokuje oštećenje živčanog sustava tijekom produljene ili ponavljane izloženosti; H372.
Može štetno djelovati na plodnost; H360Fd.

Sve navedeno propisano čl. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Bez detaljnih odgovora na navedena pitanja, nisam u mogućnosti donijeti odluku o potpisivanju ili nepotpisivanju navedenih dokumenata – stoji u nastavku.

Osobno sam, kao roditelj, dužan učiniti sve što je u mojoj moći da se moje dijete gleda u cjelokupnosti osobe te da se uvijek pokuša naći i primijeniti najbolji model za njegovo zdravlje i cjeloviti intelektualni, tjelesni, estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj u skladu s osobitostima, sposobnostima i sklonostima djeteta. Na ovome mjestu imam potrebu podsjetiti i sve odgovorne osobe da je upravo sve navedeno propisano čl. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Člankom 67. istog Zakona propisano je da su školske ustanove dužne „stvarati uvjete za zdrav mentalni i fizički razvoj te socijalnu dobrobit učenika,“ te ovime upravo to tražim za svoje dijete. Budući da cijenim i poštujem školu u koju moje dijete ide te sam svjestan poteškoća s kojima se suočavate, želim istaknuti da jasno percipiram razliku između s jedne strane škole te s druge strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, Stožera civilne zaštite (i općenito svih uključenih političara i stručnjaka) pa ovdje ne navodim sve moguće posljedice kršenja prava mojega djeteta.

Zahtjev za potvrdom suglasnosti roditelja

Ujedno tražim od škole da se sva komunikacija oko testiranja/samotestiranja mog djeteta provodi isključivo pisanim putem direktno sa mnom, roditeljem, a nikako posredstvom mog djeteta. To se posebice odnosi na distribuciju medicinskog materijala te bilo kakvih dokumenata koji se odnose na navedenu temu.

Također tražim da me pisanim putem obavijestite i zatražite moju suglasnost za prisutnost ili sudjelovanje mog djeteta na mogućim edukacijama u vezi s bilo kakvim medicinskim postupcima povezanim s bolesti COVID-19.

Također, tražim da se o ovako važnoj temi raspravi na roditeljskom sastanku i dodatno na sastanku Vijeća roditelja budući da ima jako puno neodgovorenih pitanja koja su ključna za donošenje informiranog pristanka na bilo koji dijagnostički postupak koji bi se provodio nad djecom”, stoji u dopisu.

Udruga zviždača RH slala Upozorenje Ministarstvu znanosti i obrazovanja te HZJZ-u

>Udruga zviždača poručuje MZO-u i HZJZ-u: Masovno je testiranje djece invazivno, neutemeljeno i bespotrebno

Podsjetimo, već je Udruga zviždača Republike Hrvatske poslala službeno Upozorenje Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. U Upozorenju su istaknuli da je masovno testiranje djece invazivno, neutemeljeno, neučinkovito i bespotrebno, a čini veliku štetu psihičkom i fizičkom zdravlju djeteta.

Potporu Udruzi zviždača RH pružio je Sindikat slobode, prava i jednakosti policijskih službenika Građanskog pokreta Slobodni ZAjedno koji čine: Sindikat Prosvjetitelj, Udruga Zviždača Republike Hrvatske, Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) Udruga „Inicijativa roditelja 0-24“ Hrvatska liječnička inicijativa „Hipokrat“, Inicijativa „Studenti za slobodu“, Inicijativa „Pravnici za zaštitu i očuvanje ljudskih prava“, Inicijativa „Bijeli tihi marš“, Inicijativa „Svjetlom protiv tame“, Inicijativa „Roditelj odlučuje“, Inicijativa „Stop obaveznom cijepljenju“, Inicijativa „Cijepljenje pravo izbora“, Inicijative „Prava i slobode“ te Inicijative „Jedan narod – jedno srce – za djecu Hrvatske“.

Troškovi testiranja učenika

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je i na nekoliko naših upita vezano za testiranje učenika.

Na pitanje iz Narod.hr, kojeg će datuma točno početi testiranje djece, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su: “Mjera ukidanja samoizolacija za učenike počet će nakon što se donesu izmjene Uputa https://www.koronavirus.hr/uploads/Postupanje_s_oboljelima_bliskim_kontaktima_oboljelih_i_prekid_izolacije_i_karantene_ver19_b786a2416d.pdf na način da se propiše da su svi učenici koji provode redovito samotestiranje izuzeti od samoizolacije što će biti napravljeno do početka idućeg tjedna.”

Testiranje u svim školama istovremeno

Zanimalo nas je hoće li testiranje početi u svim školama istovremeno, što su iz Ministarstva potvrdili: “Mjera ukidanja samoizolacija počet će za sve učenike istovremeno nakon što se donese ranije spomenuta izmjena Uputa.”

Ukupni troškovi

Na pitanje Narod.hr, koliki su ukupni troškovi ovakvog testiranja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odgovorilo: “Troškovi mjere ukidanja samizolacija procjenjeni su na nešto više od 20 milijuna kuna.”

Zakonske osnove za testiranje?

Koje su zakonske osnove za testiranje djece, zanimalo nas je, te je Ministarstvo objasnilo: “Osnova za ukidanje samoizolacija za sve učenike je izmjena ranije navedene Upute.”

Tri faze

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, testovi bi se distribuirali svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi se podijelili roditeljima. Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno, ponedjeljkom prije škole.

Ponedjeljkom će roditelji dragovoljno testirati djecu, a ako se u razredu pojavi neki pozitivan slučaj ponovo se provodi testiranje i učenici koji su negativni nastavljaju ići u školu.

Testiranje će se provoditi mjesec dana, a ako bude sve kako smo zamislili, prijeći će se na testiranje samo u razredima u kojima se pojavi pozitivan učenik, rekao je Fuchs.

Treći korak je ukidanje samotestiranja, objasnio je ministar Radovan Fuchs.

Cilj je da škole ostanu otvorene

Cilj testiranja je ukidanje samoizolacija za sve učenike koji nisu pozitivni. Cilj je Nacionalnog stožera civilne zaštite, da zdrava djeca čim manje izostaju s nastave.

Iz Stožera tvrde kako time žele postići da škole ostanu otvorene, da učenici u najvećoj mjeri budu na nastavi u razredu, odnosno da se smanji broj samoizolacija. I u Vladi vjeruju kako je riječ o dobrom planu.

Premijer Andrej Plenković zadovoljan je ovim planom, te je izjavio “Što smo sigurniji, to bolje.”

Prosvjedi protiv testiranja djece

Međutim, protekle subote navečer na glavnim trgovima u nekoliko hrvatskih gradova prosvjedovalo se protiv testiranja djece. Na okupljanje je pozvala Inicijativa “Slobodni zajedno”. Pedesetak građana okupilo se u subotu na prosvjedu na trgu Kralja Tomislava u Zagrebu.

> Održani mirni prosvjedi protiv testiranja djece u školama u nekoliko hrvatskih gradova

Nina Kalember, prosvjednica, kazala je kako prosvjeduju protiv prisilnog testiranja i cijepljenja djece i mladih, jer ne žele da se zdrava djeca cijepe i da ih se maltretira gurajući im štapiće u nos, prenosi Nova TV.

Mnogi od njih redovito su sudjelovali u prosvjedima na Markovu trgu. Između ostalog, posebno su nezadovoljni najavljenim testiranjem učenika.
Andrija Klarić, prosvjednik, izjavio je kako “maltretiraju djecu, troše velika sredstva, dok istovremeno u školama nema sapuna, nema toplog obroka”.

Skupljali su i potpise za inicijativu kojom žele spriječiti da se mjere uvedu među najmlađima.

(Izvor: narod.hr, https://narod.hr/  foto: ilustracija, Screenshot)