Doc. dr. sc. Matija Varga, mag. informatike na EDUvision 2020 međunarodnoj konferenciji u Ljubljani

Nastavnik Graditeljske škole Čakovec i Sveučilišta Sjever te vanjski suradnik Veleučilišta Baltazar Zaprešić doc. dr. sc. Matija Varga, mag. informatike, univ. spec. oec. je sudjelovao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji EDUvision 2020. u Ljubljani, Republici Sloveniji. Naime, ništa nije moglo spriječiti da se tradicionalna konferencija ne održi.

Nastavnik Graditeljske škole Čakovec i Sveučilišta Sjever te vanjski suradnik Veleučilišta Baltazar Zaprešić doc. dr. sc. Matija Varga, mag. informatike, univ. spec. oec. je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji EDUvision 2020. godine u Ljubljani te je prezentacija razvrstana u skupinu „Izzivi v poučevanju“ (STEZA 2). Napisani članak u 2020. godini će biti objavljen u zborniku radova konferencije te objavljen na web stranici konferencije EDUvision 2020. Znanstvena konferencija je trajala 3 dana te je bila (već polako) tradicionalna tj. 10. po redu. Naime, doc. dr. sc. Matija Varga, mag. informatike, univ. spec. oec. je također postao članom međunarodnog programskog i recenzentskog odbora konferencije EDUvision 2020. godine.

Osim prezentiranja navedenog autora rada na konferenciji EDUvision 2020 u Ljubljani, moglo se čuti i ostale predavače iz Hrvatske te drugih zemalja poput domaćina Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Belgije, Španjolske, Portugala, Češke, Poljske, Grčke, Finske, Cipra itd., s izvrsnim znanstvenim radovima. Sudionici s brojnih domaćih i stranih sveučilišta te osnovnih i srednjih škola su sudjelovali na konferenciji izlaganjem zanimljivih radova s područja odgoja i obrazovanja te IKTa. Konferencija je trajala puna tri dana od 3.12.2020. godine do danas 5.12.2020. godine. U nastavku izdvajamo nekoliko slika s ONLINE konferencije EDUvision 2020 koja se je održala ONLINE zbog dobro poznatih razloga (COVIDa).

Radom na temu „Primjena najpraktičnijih suvremenih tehnologija za izradu web stranica“ doc. dr. sc. Matije Varga je istraženo i dokazano: (1) koje skupine web alata (servisa za pohranu podataka u oblaku) su prema mišljenju ispitanika najbolje (u smislu preglednosti kod korištenja) prilikom odvijanja online procesa nastave, (2) koji od navedenih alata su prema mišljenju ispitanika najpraktičniji (najfunkcionalniji) za izradu web stranica, (3) koji je prema mišljenju ispitanika najpraktičniji (najfunkcionalniji) besplatni softver za uređivanje koda prilikom izrade web stranica, (4) koji od navedenih online editora za izradu web stranica su ispitanicima najpoznatiji, (5) koje od navedenih desktop inačica editora su ispitanicima najpraktičnije (tj. najfunkcionalnije) prilikom izrade web stranica, (6) gdje ispitanici češće upisuju CSS3 – Cascading Style Sheets opisni jezik, (7) koje FTP besplatne klijente koriste ispitanici te koji su prema njihovom mišljenju najfunkcionalniji. Osim navednog, istraživačkim radom je dotaknuta tematika plaćenosti web dizajnera.

Osim navedenog rada na konferenciji je bilo izloženo puno zanimljivih drugih radova iz područja odgoja i obrazovanja, informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao i iz područja medija i medijskih pismenosti …

(tekst i foto: Matija Varga)