Dobrava – Međimurska zelena destinacija!

Što je sova ušara vidjela?#14

Kada čujete za Međimursku riječ “DOBRAVA“, prvo na što vas to asocira pogotovo ako živite u donjem Međimurju, to je naselje odnosno sama Općina Donja Dubrava. Na ulasku u samo naselje, dočekuje vas ogroman svjetleći 3D natpis DOBRAVA.

Na području Općine Gornji Mihaljevec, također postoji još jedna Dubrava, i to naselje Gornja Dubrava.

Ali postoje još dvije Dubrave (Dobrave), na području Općine Podturen.

Prva Dobrava nije naselje, već jedna od većih, ako i ne najveće šumsko područje u jednom komadu na području Međimurske županije. U toj šumi pretežito prevladava grabar, agacija te hrast.

U naselju Sivica, nalazi se i druga Dubrava, i to u obliku nogometnog kluba NK Dobrava (originalni naziv kluba), danas NK Dubrava. Upravo je taj NK Dubrava, po toj šumi Dobravi, 1962. godine, dobio svoje ime.

Dubravu presjecaju brojni šumski puteljci, nažalost oni su poslužili brojnim nesavijesnim mještanima okolnih naselja, kao brza ilegalna odlagališta svih vrsta otpada.

Županijska cesta ŽC 2017, koja Podturen, preko Sivice povezuje sa Čakovcom, prosjeca tu šumu na dva dijela.

Tek smo zakoračili u proljeće, a ovako vam trenutno izgleda situacija sa brojnim ilegalnim odlagalištima otpada, unutar i okolo te naše Međimurske zelene destinacije, Dobrave!

Mala napomena!

S obzirom da zbog velike površine same Dobrave, nisam uspio otkriti sva ilegalna odlagališta otpada!

Sada kad još vegetacija nije počela bujati, bilo bi poželjno preletjeti sa dronom iznad svih tih šumskih puteljaka te uz organizaciju od strane g. Perice Hajdarovića, načelnika Općine Podturen, što prije pokrenuti akciju čišćenja tih ilegalnih deponija u toj zelenoj destinaciji Dobravi.

Tekst, foto: Josip Horvat Majzek