DEVASTACIJA MURE – SLOVENCI ŽELE IZGRADITI ČAK 7 HIDROELEKTRANA

Slovenski poljoprivrednici iz Pomurja poduprijeli su izgradnju HE Hrastje kod Murske Sobote za koju bi se mogli početi izrađivati projekti koji bi mogli biti završeni 2016. godine, jer bi u sklopu istoga mogli riješiti pitanje navodnjavanja zemlje, piše slovenski list Delo.


Nakon što je Austrija gotovo u potpunosti „kanalizirala“ rijeku Muru, u Sloveniji i Hrvatskoj proglašena je zona zaštićenog krajolika Natura 2000 u kojem se ne bi smjelo dopustiti bilo kakva „intervencija“ u prirodu.
Iza projekta inače stoji DEM – Prizadevanja Dravskih elektran Maribor koji planira izgradnju ove elektrane i radi na tome da se ishode sve potrebne dozvole. Među dozvolama su najproblematičnije one koje se trebaju dobiti na temu ekologije, ali slovenski zagovornici ovog projekta kažu da u pitanju nisu HE koje će imati akumulacijska jezera. Oni skeptični upravo zbog toga pak javno upućuju pitanja poljoprivrednicima „što njima to korisno zapravo ova HE donosi“.


Inače, u Sloveniji postoji plan o izgradnji čak 7 HE na rijeci Muri. Ukoliko se ostvari prvi plan o izgradnji HE, mogla bi uslijediti lančana reakcija, a zasigurno bi i kod nas u Međimurju nastao pritisak od strane energetskog lobija za daljnju devastaciju Mure i izgradnju HE u našem kraju. http://www.mnovine.hr/